• DOLAR 32.386
  • EURO 35.051
  • ALTIN 2326.566
  • ...
"Fırınlarda yakılan atık ve boyalı tahtalar insan sağlığına zararlı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA-Konya Kömürcüler Dayanışma ve Çevre Bilincini Geliştirme Derneği (KKDÇD) Başkanı Yaşar Tuncel ve yönetim kurulu üyeleri Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar’ı makamında ziyaret etti.

 

Heyet ziyarette özellikle son yıllarda yoğunlaşmaya başlayan kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkılan inşaatlardan çıkan boyalı ve inşaat artığı tahtaların ekmek-etli ekmek fırınlarda kullanılmasının halkın sağlığına zarar verdiğini ve bu nedenle atık ve boyalı odun yakan ekmek-etli ekmek fırınlarının denetlenmesini istedi ve konu hakkında dilekçe verdi.

 

Ziyarette konuşan Yaşar Tuncel “Atık ve boyalı tahtaları yakan fırınları Mahalli Çevre Kurulu’na ilettiklerini bu kuruldan bu şekildeki tahta parçalarının fırınlarda kullanılmaması gerektiği konusunda karar çıkarttık.  Mahalli Çevre Kurul’undan böyle bir karar çıkmasına rağmen halen daha bu konuda yetkililerin denetim yapmaması üzücüdür. İnsan sağlığına zarar veren bu tür uygulamanın bir an önce denetlenerek sorumluların cezalandırılması gerekmektedir.

 

Boyalı ve inşaat artığı odun kullanan fırınlarda pişirilen etli ekmek, börek, simit ve pidenin halkımızın sağlığını bozmaması için denetim şart. Hem bu tür boyalı ve atık odunların yanması sonucu ortaya çıkacak olan dumanında çevre kirliliği yapmaktadır.” İfadelerini kullandı.

 

Dernek olarak şimdiye kadar birçok kurum ve kuruluşla görüşmeler yaptıklarını söyleyen Tuncel, “Ancak şimdiye kadar yaptığımız görüşmeler sonucunda denetim yetkisinin kime ait olduğunu bir türlü bulamadık.  Konya Büyükşehir Belediyesi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün kendi aralarında istişare yaparak bu soruna el atmasını istiyor. Halkımızın sağlığının daha çok zarar görmemesi için birileri atık ve boyalı odun kullanan fırınlara dur demesini talep ediyor ve istiyoruz.”dedi.

 

Konya İl Gıda Tarım ve Hayvanlık Müdürü Seyfettin Baydar ise” Konya Kömürcüler Dayanışma ve Çevre Bilincini Geliştirme Derneğinin konu hakkındaki talepleri bildiren dilekçelerini aldık. Bizlerde bizim üstümüze düşen gerekli çalışmaları yapacağız. Dernek Başkanı Yaşar Tuncel ve arkadaşlarını çevreyi bilinçlendirme konusundaki bu anlamlı davranışlarından dolayı kutluyorum.

 

Bunun yanı sıra atık ve boyalı odunları yakan fırınları Konyalı hemşerilerimizden, hem de Dernek üyelerinden ALO GIDA 174 hattını arayarak bildirmelerini istiyoruz. Bizlerde gelen bu talepleri yerine giderek takip edeceğiz. Çünkü insan sağlığına zarar veren tüm çalışmaların karşısındayız.”şeklinde konuştu. (İsmail Yılmaz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir