• DOLAR 32.223
  • EURO 34.933
  • ALTIN 2444.474
  • ...
Sultan Sasa türbesi yeniden inşa edilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

DİYARBAKIR - Mülkiyeti Diyarbakır’da  kurulu Mazbut Sultan Sasaa Vakfına ait olan Merkez Camikebir Mahallesi, Gazi Caddesinde bulunan Sultan Sasa cami ve türbesi, modern malzeme ile eser dokusuna zarar verilmeden yeniden inşasına karar verildiği bildirildi.

 

Diyarbakır Valiliğinden  yapılan açıklamada yapım tarihi ve  inşa ustası belli  olmasa da, halifeler döneminin ilk  yapısının Sa'sa  Camisi olduğu belirtildi. Valiliğn açıklamasında,  kaynaklarda mevkide bir kilisenin  varlığından bahsedilmemekle beraber, kilise kalıntısına mescit inşası yapıldığı iddiasının da doğru olmadığı belirtildi.

 

Açıklamada,  268,31  metrekarelik alana  taşınmazın rölöve-restitüsyon-restorasyon projeleri ile, eski eser dokusuna zarar vermeyecek ve yapı kalıntılarının görülebileceği şekilde, çelik ve cam sistemle yeni proje yapımı, statik hesapları, arkeolojik rölövesi, harita işlemleri, elektrik ve sıhhi tesisat işlerinin çözümü ve fonksiyon kazandırılması ile ilgili olarak projelendirme işleri tamamlandığı  ifade edildi.

 

Açıklamada son olarak , “Mevcut parsel üzerinde Sultan Sasaa Türbe ve Mescidinin yeniden inşa edilmesi için karar alınmıştır, ve yapım süreci  de devam etmektedir.” ifadeleri yer aldı.

 

Vakıf kütüklerinde, ilk İslam Valisi Sultan Sasa'ya izafe edilmiş olan bir cami ve türbeden bahsedilmekte olup, yapının hayrat olması sebebiyle de yapılacak imalatların eski fonksiyonuna ve değerine uygun olması restorasyon ilkelerinin gereği olduğundan Cami ve Türbesinin modern malzeme ile yeniden inşasına karar verilmişti.  (İLKHA)

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir