• DOLAR 32.569
  • EURO 34.927
  • ALTIN 2440.517
  • ...
Çocuk yaşta evlendirilen kızlar için araştırma komisyonu talebi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MERSİN - CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, çocuk yaşta evlendirilen kızların sorunlarının çözülmesi ve araştırılması için TBMM’ye ‘Meclis Araştırması’ talebinde bulundu.
 
Atıcı yaptığı yazılı açıklamada meclis araştırması için şunları söyledi: “Çocuk istismarı, dünyanın her yerinde görülmekle beraber, Türkiye’de ciddi toplumsal yaralara sebep olacak boyutlarda devam etmektedir. Ülkemizde çocuk haklarının istismarı; çocuk işçiliği, çocuk kaçakçılığı, çocuğun cinsel istismarı, çocuk işkencesi, muhtaç çocukların korunmaması şeklinde kendini göstermektedir.”
 
İstismarlar arasında, üzerinde en çok durulması gerekenin  “Çocuk gelinler” olduğunu savunan Atıcı,  “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesine göre yetişkin her erkek ve kadının evlenme ve aile kurma hakkı vardır. Burada, evlenme sözleşmesi evleneceklerin tam iradeleri ile yapılır, denmektedir. Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi metinlere taraf olmamıza rağmen, yasalarımız çocuk yaştaki bireyleri evlilikten tam olarak korumaktan uzaktır.” diye belirtti.
 
TÜİK’in rakamlarına güvenmeyen Atıcı, “Kız çocuk evlilikleri azalmış görünmesi aldatıcıdır. Çünkü kayıtsız evlilikler, başka isimde evlilikler, yaş büyüterek evliliklerin ülkemizde yaygın olduğu bilinmektedir.” dedi. (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir