• DOLAR 32.446
  • EURO 34.737
  • ALTIN 2440.848
  • ...
Bitlis'te il koordinasyon toplantısı yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS-Bitlis'te Vali Veysel Yurdakul başkanlığında 2014 yılı İl Koordinasyon ve Planlama Toplantısı düzenlendi.

 

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Konferans Salonunda yapılan toplantıda konuşan Yurdakul, kentin maddi ve manevi açıdan kalkınması için koordinasyon ve planlama toplantısının önem taşıdığını söyledi.

 

Ülke gündeminden bağımsız olarak özellikle Bitlis'in kalkınması sürecindeki hamlelerinin ve çalışmalarının süratle devam ettiğini belirten Yurdakul, şunları söyledi: “Bu hem 2013 yılını değerlendirme hem de 2014 yılı için bir hazırlık toplantısı olacak. Meteorolojik şartlar gereği karla mücadele çalışmalarımız devam ederken, kışın proje hazırlığı yapılan bir dönemdir. Bunu bir altın fırsat olarak görüyoruz.

 

Bahar döneminde proje sunacak kurum ve kuruluşların kışı iyi değerlendirmesi gerekiyor. Özellikle 2013 yılında jeotermal konusunda sevindirici haberi aldık. Zorlu Holding, İzlanda firması ve diğer yerli paydaşlarımızla jeotermal protokolümüzü hazırladık. Protokolümüzde 75 megavatlık 2 santral ön görülüyor. İlimizde toplam 150 megavatlık enerji üretmeyi hedefledik.

 

Protokol kapsamında aynı zamanda bölgede 5 yılda 5 yıldızlı 5 otel yapmayı planlıyoruz. Green Park ve Oruçoğlu ile anlaştık. Haziranda Green Park Otelin açılışını yapacağız. Oruçoğlu ile yer tahsisi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Turizm imar planını bekliyoruz. Kalan 3 otel içinde Güral, Eren ve Limak Holding ile görüşmelerimiz sürüyor. Bu yatırımları çok önemsiyorum” dedi.

 

Bitlis'te 10 bin işsizin bulunduğunu ve kentte yapılacak otellerde 5 bin kişinin istihdam edileceğini ifade eden Yurdakul, “Böylelikle kentteki 10 bin işsizin yüzde 50'sine iş imkanı sağlamayı hedefliyoruz. Otellerde çalıştırılacak kişileri İşkur fonları kapsamında eğiterek, iş hayatına entegre etmeyi planlıyoruz.

 

Jeotermal enerjiyle de sera ve kentteki 10 bin konutu ısıtmayı hedefliyoruz. Türkiye özellikle doğalgaza çok büyük döviz harcıyor. Türkiye'deki cari açığının en önemli sebeplerinden biri de enerji ithal edilmesinden kaynaklanıyor. Önümüzdeki hafta İstanbul'da protokolümüzü Zorlu Holding, İzlanda Enerji Bakanı ve Türkiye Enerji Bakanı ile basına yansıtmayı planlıyoruz” diye konuştu.

 

DAP idaresinin de artık GAP idaresi gibi aktif olmaya başladığını ve GAP eliyle doğu ve güneydoğuda milyon dolarlar harcanarak çok ciddi yatırımlar yapıldığını hatırlatan Yurdakul, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl DAP'a sunduğumuz 110 civarındaki projelerimiz destek gördü. DAKA'dan da 2013 yılında ciddi şekilde faydalandık. Kabul gören birçok projemizi hayata geçirdik. Toplam 12 milyon lira DAKA'dan destek aldık. Ayrıca OSB'nin de yatırımcılara tahsisi için çaba sarf ediyoruz. Yaşanan 12 yıllık tartışmayı bir kenara bıraktık. Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz ile yatırım yapmak isteyenleri bölgemize davet edeceğiz. Sosyal hizmet projelerimiz de tüm hızıyla devam ediyor. İlimizdeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla çok ciddi bir koordinasyon içinde çalışmalarımızı yürütüyoruz.” şeklinde konuştu.

Daha sonra toplantıya katılan yatırımcı kurum ve kuruluşlar, sunumlarını yaptı.(Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir