• DOLAR 32.553
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2444.305
  • ...
"Lice Katliamı davası Diyarbakır'da yapılsın"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Üzeri kapatılan faili meçhul cinayetlerle ilgili açılan en önemli davalardan biri olan ve 1993’te Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu, ikisi asker 16 kişinin öldürülmesiyle sonuçlanan davanın başka yere nakledilmemesi için Lice esnafı 2 bin 500 imza toplayıp Adalet Bakanlığına gönderdi.

 

Lice Adalet Arıyor Platformu bileşenleri esnaftan imza toplayarak, davanın başka yere nakledilmemesi için bir basın açıklaması yaptı.

 

Lice Adalet Arıyor Platformu adına Lice Esnaf Sanatkârlar Temsilcisi Şaban Maltaş yaptığı basın açıklamasında, “1993'te Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesiyle beraber Lice'de bir katliamın yapıldığı ve bu olay 21 yıl sonra mahkeme raflarından indirildiğini hatırlatarak,“16 Ocak 2014'te bu katliamın ilk duruşması gerçekleşecekken, sanıklardan Eşref Hatipoğlu davanın naklini talep etmiştir. Biz Lice Adalet Arıyor Platformu olarak bu davanın nakli durumunda önemini yitireceğini ve aynı zamanda davanın düşeceğini düşünüyor ve görüyoruz. Olay mahalli Lice iken davanın nakli yapılması tamamen suçluyu aklamaktan öteye gitmeyecektir.” Dedi.

 

Özellikle bu davada adalet arayışı umutlarının söndürülmek istenmesinin kendilerini üzdüğünü belirten Lice Esnaf Sanatkârlar Temsilcisi Maltaş, artık silahların değil halkın konuşması gerektiğini söyledi.

 

Halkın konuşabilmesi içinde adalet terazisinin adalet sağlanması gerektiğine işaret eden Maltaş, “Sanıklar müebbet hapis istemi ile yargılanırken onları ödüllendirecek girişimler halkın adalet umudunu yitirmesine neden olacaktır. Bir ülkede adalet tecelli etmezse o ülkeden sosyal hukuk ülkesi olarak bahsedilemez. Evrensel hukuk kuralları, sanığın değil mağdurun tarafında olması gerekir. Tersi durumda adalete olan inanç sarsılır. Buda beraberinde kaos ve yıkımı getirir. Yapılan yanlışın düzeltilmesi ve nakil isteminin iptali için bizde platform olarak Avukatlarımız aracılığıyla yargıtay 5. ceza dairesine gönderilmek üzere dilekçeyle itiraz da bulunmuştuk. Aynı zamanda Adalet Bakanlığına gönderilmek üzere İMZA Kampanyası başlatmıştık. Bugün topladığımız imzaları Adalet Bakanlığına gönderilmek üzere postaya vereceğiz.” İfadelerine yer verdi.

 

Mahkemenin Diyarbakır’da görülmesinden dolayı hiçbir güvenlik sorunu olmayacağının altını çizen Maltaş, “Platform bileşenleri, bu olayın mağdurları, tanıkları ve müştekileri olarak, güvence olacağımızı belirtiyoruz. Hukukun üstünlüğü ve Adaletin tecellisi için naklin iptali uygun olacaktır.” İfadelerini kaydetti.

 

Maltaş ekonomik gücü olmayanların, binlerce kilometre uzaktaki bir şehre gidip davayı takip edemeyecek durumda olduğunu ifadelerine ekleyerek, “Bu açıdan yıllardır devam eden mağduriyetimizin tekerrür etmemesi için sanıklar tarafından dosyanın nakli talebinin reddedilmesi ve mağduriyetimizin giderilmesi için ilgi ve desteğinizi talep ediyoruz. Yıllardın yaşanmış hak ihlallerinin artık tekrar etmeyeceğini umuyor adaletin suçlunun değil mağdurun hak arama alanı olarak korunacağı inancımızı yitirmek istemiyoruz. Bu bağlamda mahkemenin naklinin yapılmaması için iki gün gibi kısa bir sürede topladığımız 2 bin 500 imzayı Adalet Bakanlığına bugün itibari ile gönderdik. Bilgilerinize sunar çalışmalarınızda başarılar dileriz.” 

 

Sözkonusu dava, üzeri kapatılan faili meçhul cinayetlerle ilgili açılan en önemli davalardan biri olan ve 1993’te Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu, ikisi asker 16 kişinin öldürülmesiyle sonuçlanan Lice olaylarıyla ilgili davadır. Davanın ilk duruşması geçtiğimiz hafta Diyarbakır 8. Ağır Ceza’da görüldü. (Ömer Yasin Ergin-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir