• DOLAR 32.244
  • EURO 34.789
  • ALTIN 2459.539
  • ...
SON DAKİKA
Roboskililerin acılarına acı katmaktan vazgeçin!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR – Geçtiğimiz günlerde Şırnak’ın Gülyazı ve Roboski köylerine sabah saatlerinde baskın yapılmasına tepki gösteren Özgür-Der Diyarbakır Şubesi Başkanı Murat Koç, yaptığı yazılı açıklama ile yapılan baskınların hukuka aykırı olduğunu söyledi.
 
Henüz acıları sarılmamış bu insanların evlerine baskın yapılmasının ve onlara yönelik sözlü ve filli şiddet uygulanmasının akla ve vicdana sığmadığının belirten Koç, yapılanların hukukla bağdaşmadığını söyledi.
 
Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın takipsizlik kararının açıklandığı günlerde, sınır bölgesinde “Güvenlik yolu” inşaatının halkın tepkisine yol açtığını söyleyen Koç, “15 Ocak 2014 tarihinde yöre halkının hayatlarını idame ettikleri tek geçim kaynağını ortadan kaldırmaya yönelik bu girişime dönük protesto gösterisi düzenlemişti. Gösterilere, gaz ve ateşli silahlarla müdahale edilmiş ve bazı göstericiler yaralanmıştı. Bugün ise sabahın erken saatlerinde Gülyazı ve Roboski köylerine baskın düzenleyen yüzlerce asker, bazı köylüleri gözaltına almıştır. Roboskililerin acılarını tazeleyen baskın sırasında evlerin alt üst edilerek arandığı, baskınlara tepki gösterenlere sözlü ve fiili şiddet uygulandığı iddia edilmektedir.” dedi.
 
Yapılan baskınların çözüm süreci arayışına müdahale olduğunu söyleyen Koç, “Devletin en üst tepesinde dahi geçmişe dair yapılan hata itiraflarına ve atılan bunca olumlu adımlara karşın OHAL’ı andıran uygulamalarla köylerin basılması, evlerin altının üstüne getirilmesi ve insanların sözlü ve filli şiddete maruz bırakılması kabul edilemez. Roboski halkına yönelik bu baskıların, çözüm sürrecini sabote ettiği ve barışa olan inancı sarstığı açıktır. Kaldı ki ortada devletin yaptığı açık bir katliam var ve bu katliamın müsebbipleri ellerini kollarını sallayarak dışarıda dolaşıyorlar. Adalet bekleyen bu insanlara bu şekilde cevap vermek ancak hukukun ve adaletin rafa kaldırıldığı OHAL dönemindeki şartlarda rastlanabilecek bir durumdur.” ifadelerini kullandı.
 
Koç son olarak, “İki yıldır adalet bekleyen insanlara askerlerin bu şekilde davranması üzerinde ivedilikle durulması gerektiğini düşünüyoruz. Hangi gerekçe ile gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin, askerin yaptığı bu hukuksuz ve vicdanları kanatan hadisenin siyasi sorumluluğu hükümettedir. Siyasi irade bir daha benzer hadislerin yaşanmaması için olayın üzerine gitmeli, bu korsanlığı yapanları tıpkı son zamanlarda kendisine yönelik olarak algıladığı operasyonlarda olduğu gibi, kararlılıkla görevden el çektirme olayını burada da devreye sokmalıdır.” dedi. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir