• DOLAR 32.459
  • EURO 34.836
  • ALTIN 2448.357
  • ...
"Gribin ilacı doğal gıdalardır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

MERSİN-Kış aylarında zirve yapan H3N2 grip hastalığı, bu yıl Türkiye’de birkaç ayda yaklaşık 1 milyon kişi etkilendi. Sağlık Bakanlığı hastalıkla ilgili olarak korunmak ve tedavi için beslenmeyle ilgili öneriler yayınlarken, Medical Park Tarsus Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar da k doğal gıdaların grip üzerindeki etkisiyle ilgili bilgi verdi.

 

Akar, hastalıktan korunma ve tedavide greyfurt, portakal, havuç, ıspanak, bitki çayları, yumurta, brokoli, balık yağı, limon, yeşil biber gibi besinlerin olumlu etkisine dikkat çekti. Akar, gripten korunmak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

 

“Greyfurt etkili bir meyve”

Kış döneminde A, C ve E vitaminleri açısından zengin besinleri tüketmek gerektiğini kaydeden Akar, “Enfeksiyona karşı koruyucu olarak bilinen A vitamini, balık yağı, yumurta, havuç, brokoli ve sarı sebzelerde bulunmaktadır.  Güçlü bir antioksidan olan C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, toksinlerin atılmasını sağlar. Maydanoz, ıspanak, yeşilbiber, portakal, mandalina, limon, karnabahar bol miktarda C vitamini içerir” dedi.

 

Greyfurdun da virüslere, bakterilere karşı etkili bir meyve ve iyi bilinen C vitamini kaynağı olduğunu kaydeden Akar, “Greyfurt, içerdiği lif sayesinde hem kolesterolü düşürür hem de kabızlığı önler. Greyfurtta dikkat edilmesi gereken nokta ilaçlarla beraber alınmamasıdır” diye konuştu. Akar, kivi, portakal, yabanmersini, ekinezya çayı ve yeşilçayı da kış döneminde tüketilmesi gereken gıdalar arasında sıraladı.

 

“Ispanak C Vitaminsiz olmaz”

Özge Akar, diğer belli başlı gıdalar için ise şunları söyledi: “Havuç, vücutta A vitaminine çevrilebilen beta-karotenden zengin olması nedeniyle kışın bağışıklık sistemimize güç veren sebzeler arasındadır. Yoğurt, içerdiği laktik asit ile mikroplara karşı koruma sağlar. Ispanak tüketirken, içinde yer alan demirden daha fazla yararlanmak için yanında taze portakal suyu, domates, patates püresi gibi C vitamininden zengin bir besin kaynağı tüketmek ve az miktarda da olsa et çeşidi tüketmek gerekir. Soğan ve sarımsak doğal antibiyotiktir. Kışın günde 8-15 bardak su su kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.”

 

Soğuk algınlı esnasında antibiyotik ilaçlar yerine bitkisel çaylar tüketilmesi gerektiğini belirten Akar son olarak, “Soğuk algınlığına yakalandığınızda kuşburnu, ıhlamur, adaçayı gibi bitki çayları tüketilmeli. Bunlar mutlaka doğal kurutulmuş olmalı. Hastalık sırasında C vitaminini yüksek miktarda içerenler başta olmak üzere, her öğünde düzenli olarak sebze ve meyve tüketilmelidir. Çorba gibi sıvı ağırlıklı besinler tercih edilerek, sıvı tüketimine özen gösterilmeli.” İfadelerini kaydetti. (A. Hakim Kurt-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir