• DOLAR 32.27
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2457.366
  • ...
"Enerji kaynaklarını verimsiz kullanıyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (BUSİAD) geleneksel Çekirge Toplantısı'nın konuğu Enerji ve Tabi Kaynaklar eski Bakanı Hilmi Güler oldu. Türkiye'nin var olan enerjisini çok verimsiz kullandığını kaydeden Hilmi Güler, yenilenebilir enerji kaynaklarına işaret etti.

 

"Türkiye'nin Enerji Sorunu, Mevcut Durumun Değerlendirilmesi ve Çözüm Önerileri" konulu toplantıda, ekonominin en önemli girdi kalemlerinden olan enerjide, geleceğe yönelik öngörüler de masaya yatırıldı.

 

Almira Otel'de gerçekleştirilen 2013'ün son Çekirge Toplantısı'nın açılışını yapan BUSİAD Başkanı Oya Yöney, öncelikle gündemdeki sıcak gelişmelere ilişkin bir değerlendirme yaptı.

 

"17 Aralık'tan bu yana yaşanan güvensizlik ortamının bir an önce aydınlığa kavuşmasını diliyoruz ve istifa mekanizmasının çalıştırılmasını yerinde buluyoruz" diyen Yöney, siyasi gerginlik nedeniyle piyasalarda oluşan olumsuz tabloya iş dünyasının katlanmak durumunda olduğuna dikkat çekti. Yöney, "Bu durumun sürdürülebilir olmadığını ve en kısa zamanda sorunun çağdaş demokrasi anlayışıyla çözülmesini bekliyoruz" dedi.

 

"En ucuz enerji, verimli kullanılan enerjidir"
Enerji verimliliğinin; yaşam standardı ve üretim kalitesinden ödün vermeden aynı miktarda mal ve hizmet üretimi için daha az enerji kullanmakla ilgili olduğunu anlatan Yöney, enerji verimliliğinin aynı zamanda; enerjide arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılıktan kaynaklanan risklerin azaltılması ve enerji maliyetlerinin sürdürülebilir kılınmasını sağladığını da vurguladı.

 

"Enerji kaynaklarımızı verimsiz kullanıyoruz"
BUSİAD Başkanı Oya Yöney'den sonra kürsüye gelen ve Türkiye'nin enerji haritası üzerinde katılımcılara ufuk turu yaptıran Enerji ve Tabi Kaynaklar eski Bakanı Hilmi Güler; rüzgar, güneş, su, jeotermal ve hatta kayagazı kaynaklarının doğru ve hızlı biçimde kullanılması gerektiğine dikkat çekti.

 

Dünyada pek çok çatışmanın temelinde enerjinin yattığını anlatan Güler, enerji koridoru üzerinde yer alan Türkiye'nin, bu alandaki kaynaklarını ne yazık ki çok az kullandığını vurguladı.

 

Türkiye'nin var olan enerjisini çok verimsiz kullandığını da kaydeden Güler, yenilenebilir enerji kaynaklarına işaret etti. Türkiye'nin rüzgardan 44 bin, güneşten ise 64 bin megavatlık enerji elde edebileceğinin altını çizen Güler, "Rüzgar enerjisi üretiminde şu anda 2 bin 700 megavatı geçtik. Bir o kadar kurulma aşamasında olan var. Çok rahatlıkla 20 bin megavata ulaşabiliriz. Bu, yaklaşık 48 milyar dolarımızın yurtiçinde kalması demektir. Dolayısıyla Bursalı işadamlarına, yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum. Bursa'nın mevcut kapasitesiyle enerji üretiminde ve özellikle enerji üreten makinelerin, tesislerin yapımında rol alması gerektiğini düşünüyorum. Rüzgar türbinlerinin, güneş panellerinin Bursa'da yapılmasını çok arzu ederim." dedi.

 

"İstikbal yerin altında"
Bakanlığı döneminde Jeotermal Yasası'nı çıkardıklarını ve MTA'nın sahip olduğu jeotermal kuyu ve sahaların özel sektöre açıldığını söyleyen Hilmi Güler, Bursa'nın bu alandan da yeteri kadar faydalanamadığını kaydetti. "Jeotermal, aynen rüzgar ve güneş gibi ihmal ettiğimiz enerji kaynakları arasında yer alıyor" diyen Güler, jeotermal enerji santrallerinin yapımı konusunda da Bursalı işadamlarının öncü olabileceğine dikkat çekti.

 

Doğru yakıldığında kömürün de yüzde 100 çevreci bir enerji kaynağı olarak değerlendirilebileceğini söyleyen Hilmi Güler, Türkiye'nin yeraltı zenginliğini de çarpıcı sözlerle ifade etti: "Madenlerimiz de bizim çok önemli bir zenginliğimiz... Avrupa ortalama bin 200 metrede sondaj yaparken biz 120 metrede maden arıyoruz. Daha derinlere indikçe kim bilir neler çıkacak… Mevcutlarla yetiniyoruz, ancak yetinmemeliyiz. İstikbal yerin altında." (Zeki Aras - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir