• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...
Mısır`da Darbe Karşıtı Gösteriler: 2 Şehid
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
KAHİRE: Mısır’ın farklı şehirlerinde “Darbe Anayasasına Karşı” eylemler yapılırken Darbe Karşıtı Milli Koalisyon’un çağrısı üzerine sokaklara çıkan eylemcilere, güvenlik güçleri müdahale etti.

Mısır`ın başkenti Kahire’de düzenlenen darbe karşıtı gösteride bir kişi hayatını kaybetti. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, cunta güçleri, başkentin doğusundaki Elf Mesken bölgesinde "Bizim anayasamız, 2012 anayasası" adı altında düzenlenen gösteriye müdahale etti. Olayda bir gösterici vücuduna kurşun isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi. Süveyş kentindeki darbe karşıtı gösterilerde ise bir kişi açılan ateş sonucu ağır yaralandı. Gösteride çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Giza’nın Mühendisin bölgesinde cunta polisi göstericilere göz yaşartıcı bomba ile müdahale etti. Eylemcilerden bir grup ise Ahmed Urabi Caddesi’nde bir polis aracını ateşe verdi.

Kahire’nin Elf Mesken bölgesinde de göstericilere müdahale edildi. Eylemciler göz yaşartıcı bombanın etkisini azaltmak için oto lastiği yaktı. Elf Mesken bölgesinde bazı göstericilerin gaz bombasından etkilendiği belirtiliyor.

Medinet en Nasr bölgesinde de eylemler var. 10 göstericiyi gözaltına alan polis, Abbas el Akkad Caddesi’ni trafiği kapattı.

Beni Suveyf kentinde düzenlenen darbe karşıtı gösteri yürüyüşünde ise 7 genç kız, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı.

Minya kentinde 13, İskenderiye’deki gösterilerde 20 kişinin gözaltına alındığı ifade edildi.

Nil deltasında yer alan Dimyat kentindeki gösterileri dağıtmak için yoğun göz yaşartıcı gaz kullanan cunta güçlerinin çok sayıda göstericiyi gözaltına aldığı kaydedildi.
 

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi, anayasa referandumunu protesto etmek amacıyla, dün, ülke genelinde "Bizim anayasamız 2012 anayasası" adı altında gösteri düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.

Mısır`da 3 Temmuz`daki askeri müdahale ile askıya alınan 2012 Anayasası üzerinde yapılan düzenlemelerin ardından hazırlanan 247 maddelik yeni taslağın, 14-15 Ocak 2014`te referanduma sunulacağı açıklanmıştı. Uzmanlar Mısır halkının yüzde 70’inin referandumda “evet” diyeceğini öngörüyor. Müslüman Kardeşler’in referanduma katılması durumunda bile sonucun değişmeyeceği konuşuluyor.

Eylemciler, Darbe’nin ardından yapılan anayasaya karşı çıkıyor. Müslüman Kardeşler 24 ve 25 Ocak’ta yapılacak olan referandumu boykot kararı almıştı.

Müslüman Kardeşler ve Darbe Karşıtı Milli Koalisyon dışında kalan ve tamamı cunta taraftarı olan siyasi hareketlerin referandumda “evet” demesi bekleniyor. Güçlü Mısır Mısır Partisi ise referanduma katılarak “hayır” diyeceğini açıkladı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir