• DOLAR 35.457
  • EURO 36.377
  • ALTIN 3064.15
  • ...
Avrupa İle Vize Muafiyeti İçin İmzalar Atılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yarım asrı aşan üyelik sürecinde bir dönemeç daha geçiliyor. Türkiyeli vatandaşlara uygulanan Schengen vizesinin kaldırılması konusunda ısrarcı bir yaklaşım sergileyen hükümet, Avrupa Birliği (AB) makamlarıyla vizeler konusunda uzlaşıya varmıştı. Bu çerçevede, vize muafiyeti sürecinin en önemli unsurlarından biri olan Geri Kabul Anlaşması, Türkiye tarafından 21 Haziran 2012`de parafe edildi. Ardından, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan Vize Muafiyeti Yol Haritası, bu yıl içinde Türkiye`nin hassasiyetleri çerçevesinde gözden geçirilerek, AB tarafı ile "Meşruhatlı Yol Haritası" üzerinde uzlaşıya varıldı. Bu uzlaşı sonucunda, Türkiye ile AB arasında Geri Kabul Anlaşması imzalanması benimsendi.

İMZALAR, ANKARA PALAS`TA

Tarihi imzaların adresi olarak ise tarihi bir mekan belirlendi. Devlet Konukevi olarak da bilinen Ankara Palas`ta düzenlenecek törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Bakanı Egemen Bağış, Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır`ın da aralarında olduğu üst düzey bir heyetin törende bulunması bekleniyor.

MÜLTECİLERE BARINMA İMKANI

İmzalanacak Geri Kabul Anlaşması, yasa dışı yolları kullanarak Türkiye üzerinden AB ülkelerine giden üçüncü ülke göçmenlerinin, geldikleri yere geri gönderilmesini öngörüyor. Gönderilemeyenler için ise Türkiye`de barındırma amaçlı gerekli yerler hazırlanacak. Türkiye, mültecilerin statüsüne ilişkin 1951 tarihli Cenevre Sözleşmesi`ne koyduğu coğrafi çekinceleri kaldıracak.

BM`NİN DE SÖZ HAKKI OLACAK

Bu çekince kaldırıldığında Türkiye, daha önce "mülteci" statüsü vermediği Ortadoğu, Uzakdoğu, Orta Asya ve Afrika`dan gelenlere de bu imkanı tanıyacak. Böylece, Türkiye`de "misafir" statüsüyle ağırlanan Suriyeliler de "mülteci" kapsamına girebilecek. Bu durumda, yasal statüye kavuşacaklardan Birleşmiş Milletler (BM) de daha fazla söz hakkına sahip olacak. Ancak bu konuda da bir geçiş süreci olması öngörülüyor.

3.5 YIL SONRA VİZESİZ AVRUPA

Anlaşmanın imzasıyla birlikte, vize başvurularında alınan ücret 60 euro`dan 35 euro`ya düşecek. İşadamlarına, sanatçılara, sporculara, gazetecilere, akademisyenlere 2 ila 5 yıl gibi uzun süreli vize verilecek. Vize başvurularının cevaplanma süresi de 15 güne düşürülecek. Türkiye, anlaşmada belirtilen yükümlülükleri yerine getirdiği takdirde, en geç 3.5 yıl sonra tüm Türkiyeli vatandaşlara vizesiz Avrupa yolu açılmış olacak. AB, en son 2010 yılında Sırbistan, Makedonya ve Arnavutluk ile bu anlaşmayı imzalamış ve bu ülke vatandaşlarına 90 güne kadar vize muafiyeti sağlamıştı.

Kaynak: Akşam
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir