• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
"Mali müşavirlikte talebelik hiç bitmez"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA- Cumhuriyet Anadolu Lisesi'nde, 12. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen mesleki tanıtım seminerine, Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nazım Tekelioğlu, Temel Eğitim Ve Staj Merkezi (TESMER) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri Emine Maden ve Nazan Özsoy ile katıldı.

 

Öğrencilerin ilgiyle dinlediği mesleki tanıtım seminerinde ilk olarak, BSMMMO Yönetim Kurulu Üyesi Tekelioğlu "Mali müşavirlerin, kaç yaşında olurlarsa olsunlar sürekli değişen kanun ve mevzuatları takip etmek, araştırma yapmak ve eğitimlere katılmak zorunda olduklarını söyleyen Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nazım Tekelioğlu, "Eğer okumayı ve öğrenmeyi seviyorsanız, mali müşavirlik mesleği, bulunmaz bir Hint kumaşı. Mali müşavirlik mesleğinde talebelik hiç bitmiyor." şeklinde konuştu.

 

Muhasebe mesleğinin dünyanın en eski mesleklerinden biri olduğunu dile getiren Tekelioğlu, mesleğin tarihi gelişimi hakkında da kısaca bilgi verdi. Mesleğe giriş koşulları ve mali müşavirlik mesleğinin zor bir meslek olduğunu vurgulayan Tekelioğlu, "İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ni kazanıp da 'Mezun olduktan sonra hiçbir şey olamazsam muhasebeci olurum' mantığı artık bitti. Mali müşavir olabilmek için çok ciddi eğitim süreçlerini aşmanız gerekiyor. Ve bu eğitim süreci, mesleği icra ettiğiniz müddetçe devam ediyor. Talebelik hiç bitmiyor bizim mesleğimizde. Bir mali müşavir kaç yaşında olursa olsun, kanunları, mevzuatları okur, araştırır ve eğitimlere katılır." dedi.

 

"Farklı alanlarda uzmanlaşın"

Cumhuriyet Anadolu Lisesi'nde, 12. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen mesleki tanıtım seminerinde, muhasebe mesleğinin yasalaşması sürecinden bahsederek sunumuna başlayan TESMER Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Emine Maden, mali müşavirlerin görevlerini anlattığı konuşmasında, "Firmaların muhasebe ile ilgili tüm işlemlerini yapıyoruz. Faturalarını, girdileri, çıktıları, rakamsal olarak gelirini, karını, denetimini yapıyoruz. Vergisel alanlarda kurumlarla ilişkilerini yönlendiriyoruz. Bize vermiş oldukları evrakları sistemimize girip beyannamelerini oluşturuyoruz. Kurumlara verilmesi gereken tüm bildirgelerini, internet ortamından gerekli kurumlara iletiyoruz. Bilirkişilik, SGK, Türk Ticaret Kanunu uzmanı olarak görev yapabilirsiniz. Vergi ve adli hukuk alanında uzmanlaşabilirsiniz. Ya da bağımsız denetim işine veya sigorta acenteliği alanına da yönelebilirsiniz. Ama kesinlikle 'Ben sadece muhasebeci olacağım' demeyin. Mutlaka bu saydığımız farklı alanlarda da uzmanlaşın" diye konuştu.

 

Sınav süreçleri
Mesleki tanıtım seminerinde son sözü ise TESMER Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Nazan Özsoy aldı. Öğrencileri mesleğe giriş koşulları hakkında bilgilendiren Nazan Özsoy, mali müşavir olabilmek için alınması gereken eğitimlerden söz etti.

 

Sürecin lisans eğitimi ile başladığını belirten Özsoy, 'Alınacak lisans eğitiminin ardından Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Stajına Başlama Sınavları'na girileceğini, sınavın kazanılması durumunda ise üç yıl süresince staj yapılacağını söyledi.

 

Özsoy, "Üç yıllık staj sürecini başarıyla tamamladıktan sonra bir de SMMM Yeterlilik sınavlarına gireceksiniz. Bu sınavda da başarılı olmanız halinde, mesleki ruhsatınızı almaya hak kazanacaksınız" dedi. (Zeki Aras- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir