• DOLAR 32.563
  • EURO 34.995
  • ALTIN 2433.21
  • ...
"Sayaç affı kampanyasına siz de katılın"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da kaçak enerji tüketimini azaltmak için yaptıkları kampanya ile sayaçları ücretsiz değiştirme kararı alan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Müdürü Murat Karagüzel, Diyarbakır halkına seslenerek kampanyaya katılmalarını ve kendilerine yeni bir sayfa açmalarını istedi.

'Vatandaşlarımıza gelin yeni bir sayfa açalım diyoruz'
Bölge halkına seslenen DEDAŞ Müdürü Murat Karagüzel, halka yeni bir sayfa açmak istediklerini belirterek kampanya ile ilgili şöyle konuştu, "Bu kampanyanın içeriği şöyle, sayacında herhangi bir sıkıntı olan veya daha önce bu sayaçla kayıt dışı elektrik kullanımı yapan ve bundan kurtulmak isteyen abonelerimizin bize herhangi bir şey belirtmeden sadece sayacımı değiştirmek istiyorum, yeni bir sayaç takın biz bu sayaçlarımızı değiştiriyoruz demesiyle eski sayaçlara hiçbir işlem yapmadan herhangi bir hukuki ve idari işlem yapmadan bunları bir kenara bırakıyoruz. Sadece üzerinde birikmiş olan normal tüketim varsa onu alıyoruz. Onu bir kenara bırakıp yeni bir sayaç takıyor ve yolumuza devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

'Kaçak elektrik kullanımı elektrik kesintisini arttırıyor'
Diyarbakır'da ve bölge illerinde yeterli trafo olmadığı için elektrik kesintilerinin olduğu şeklindeki iddialara yanıt veren Karagüzel, " Bildiğiniz gibi elektrik tesisleri yapılırken bir planlama etüt çalışması yapılır. Ve kurulu olan meskene, sanayiye ve ticarete göre bir planlama yapılır. Orada 10 birimlik bir tesis kurulu ise yüzde 20 veya 25 fazlasıyla 12-13 birimlik bir yatırım yapılır. Ancak kayıp kaçak oranı fazla olduğu illerimizde kayıt dışı enerji tüketimi de çok fazla olduğundan 12-13 birimlik elektrik tüketimi maksimum beklenirken 25-30 birimlik bir enerji tüketimi söz konusu oluyor. Ve bu tüketim sonucunda da trafolarımız yetersiz kalmaktadır. Trafoların yetersizliğinden dolayı da sık sık elektrik arızaları ve elektrik kesintileri meydana gelmektedir. Evet, kaçak elektrik kullanımı elektrik kesintisini maalesef arttırıyor" şeklinde konuştu.

'Kesintilerin temel nedeni kayıtsız elektrik tüketimidir'
Elektrik kesintilerinin birçok nedeni olduğunu ama asıl nedeninin kayıtsız elektrik kullanımı olduğunu söyleyen Karagüzel, "Projede olmayan öngörülemeyen yüksek miktardaki elektrik tüketimi kesintilerin birinci nedenidir. İkinci bir nedeni de zamanında yapılması gereken yatırımların yapılmamış olmasıdır. Bağlarda geçen yıl yaşanan sıkıntılar göz önüne alınarak yaz aylarında bir proje yapılmıştı Mardin yolunda yeni kurulan bir trafo merkezinden oraya yeni bir hat çekilme meselesi vardı. Şuan çalışmalarımız başladı. Ancak kaçak elektrik tüketiminde de ciddi manada bir azalma olursa hat çekmeye gerek kalmadan bu sorunların çözüleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Önceden sayaçlar toplandıktan sonra inceleme yapıldığını ifade eden Karagüzel, "Önceden gerekli İncelemeler yapılıyordu ve eğer kaçağa uygun bir durum varsa sayaçta bir sıkıntı varsa bunlara hukuki ve idari cezalar yazılıp savcılıklara bildiriliyordu. Ancak şuanda kesinlikle sayaçlara böyle bir işlem yapılmayacaktır. Sayaçlarınızın tamamı çöpe atılacaktır. Yeni sayaçları takıp yolumuza devam edeceğiz" dedi.

'Halkımıza bu kampanyaya katılması yönünde çağrıda bulunuyoruz'
Diyarbakır halkına bu kampanyaya katılması yönünde çağrıda bulunan Karagüzel, kafalarında kampanya ile ilgili oluşan bir endişe varsa onları gidermek istediklerini belirtti.

Sıkıntılı olan sayaçları değiştireceklerini belirten Karagüzel, "Eski sayaçlarınızı getirin herhangi bir işlem yapmadan ücretsiz bir şekilde bunları değiştireceğiz. Katılımın yüksek olmasını bekliyoruz. Ancak endişeler varsa bu endişeleri de gidermek için bütün il müdürlüklerimiz hazırlıklı olarak bekliyorlar. Kesinlikle sayaçlar değiştirilirken ücret alınmayacaktır. Bu şekilde ücret talep eden birileri olduysa da lütfen kurumumuza başvursunlar. Bunun haricinde değiştirilen eski sayaçlara da kesinlikle bir idari işler ve hukuki işlem yapılmayacaktır" ifadelerine yer verdi.

'Batman ve Şanlıurfa illerinde yoğun bir müracaat var'
Batman ve Şanlıurfa illerinde sayaç değiştirme konusunda yoğun bir talep olduğunu ifade eden Karagüzel, "Diyarbakır ilimizde de bu hafta başından itibaren müracaatlar gelmeye başladı. Bunun haricinde yine de söylüyoruz, vatandaşın kendisinin gelmeyip veya iyi niyetle bize müracaat etmeyen vatandaşlarımızı biz yine yaptığımız taramalarda eski uygulamadaki gibi kaçak işlemini yapacağız. Biz iyi niyetimizi gösteriyoruz ve dost elini uzatıyoruz. Gelin bu kampanyadan yararlanın eski yapılmış olanların hepsinin üzerine sünger çekiyoruz. Yeni bir sayfa açıyoruz. Eğer vatandaşımız gelmezse eski şekilde kullanmaya devam ederse bizde yapmış olduğumuz taramalarda tespit yaparsak yine idari ve hukuki cezaları uygulayacağız" şeklinde konuştu.

Son olarak, kampanyanın 31 Aralık tarihine kadar geçerli olduğunu söyleyen Karagüzel, eğer yoğun bir talep olması durumunda bu tarihi tekrar gözden geçireceklerini sözlerine ekledi. (Ömer Yasin Ergin/M. Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir