• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
"Soğuk havada serotonin azaldıkça ağrı artıyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Hava değişimleri ile kronik ağrı sendromları arasında önemli etkileşimler olduğunu söyleyen Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel, çalışmaların soğuk havanın kendi başına bir ağrılı uyaran olduğunun ortaya konduğunu belirtti.



Birçok kişinin yağışlı havaların öncesinde eklem ağrılarından şikâyet etmesi ve lodoslu havalarda baş ağrısı şikâyetlerinin artmasının bilimsel bir sonuç olduğunu söyleyen Yücel, soğuk ve yağışlı havalarda hava basıncının değişmesinin özellikle iskelet-kas sistemi ağrılarını arttırdığını belirtti.


Besinlerin yanı sıra güneşten alınan D vitamini eksikliğinin genel vücut ağrıları ve iskelet-kas sistemi ağrılarının oluşmasında önemli bir etken olduğunu söyleyen Yücel, kış aylarında güneş ışınlarına daha az maruz kalındığı için D vitamini seviyesinin düşmesi ile yaygın vücut ağrıları ve kas-iskelet sistemi ağrılarının arttığını söyledi.



Soğukta havalarda baş ağrısının arttığını dile getiren Yücel, "Soğukla tetiklenen en bilinen baş ağrısı grubu nevraljilerdir. Soğukla özellikle yüz sinirlerinin hassasiyetinin artması ile bu grup hastaların ağrısı çok arttığından soğuk ve rüzgârlı havalarda dışarı bile çıkamayabilirler." dedi.


Soğuk havanın merkezi sinir sisteminden salgılanan ve mutluluk-depresyonun yanı sıra, ağrı mekanizmasındaki rolü ile bilinen serotonin hormonunu azalttığına dikkat çeken Yücel, "Özellikle depresyon-ağrı ilişkisi üzerine yapılan çalışmalarda serotonin hormonunun depresyonu olan kişilerde daha düşük olması nedeniyle bu kişilerin ağrıya yatkınlığı konusunda birçok çalışma var. Araştırmalar serotonin düzeyinin karanlıkta ve soğukta da düştüğünü gösteriyor." şeklinde konuştu.



Yücel son olarak, "Soğuk havalardan kendimizi koruyarak bu ağrıların önüne geçilebiliriz. Özellikle kas-eklem ağrıları olanların iyi ısıtılmış ortamlarda bulunmalarının, soğuktan sıcağa ya da sıcaktan soğuğa geçişlere dikkat etmeleri önemlidir. Bu hastaların ve gün içinde hareketsiz çalışan kişilerin konforlu bir ısıda haftada en az 2-3 gün egzersiz yapmaları yarar sağlar. Bu egzersizlerin kas gruplarında germe-gevşeme ağırlıklı egzersizler olması, ağrıların azalmasına katkıda bulunacaktır." ifadelerini kullandı. (M. Sait Adiyaman -İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir