Topkapı Sarayı'nda Muharrem geleneği
Topkapı Sarayı Müzesi Osmanlı Devleti'nin saray geleneklerini yaşatmaya devam ediyor.
İSTANBUL - Topkapı Sarayı Müzesi'nin, Osmanlı Devleti saray geleneklerini kültür ve medeniyet tarihi açısından gündeme getirmek amacıyla Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in talimatlarıyla başlattığı etkinlikler devam ediyor.
Müze'de son olarak Muharrem ayında gerçekleştirilen aşure geleneği bugüne taşındı.
Sarayın Enderun Avlusu'nda yer alan Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin kapı kitabesinin bulunduğu Hazine Koğuşu'nda başlayan programda Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu sanatçıları başta Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin besteleri olmak üzere, Sultan III. Selim ve Sultan Abdülaziz'in bestelerini icra etti.
Müzik dinletisinin ardından Celal Yılmaz, Zülgaip Akkuş ve Tahsin Temel Hoca tarafından İstanbul usulü Mersiye ve Kur'an okunan program, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran'ın duasıyla son buldu.
Etkinlik kapsamında Nevfidan Kadın'a ait olan kitabedeki bilgiye göre hazırlanan Saray Aşuresi davetlilere ikram edildi. Bal ve sütle birlikte 23 çeşit malzeme kullanılarak yapılan aşurenin Saray arşivindeki belgeleri 1728 tarihine kadar uzanıyor.
Topkapı Sarayı'ndaki etkinliğe müze çalışanlarından, Topkapı Sarayını Sevenler Derneği mensuplarından ve İstanbul kültür sanat camiasının önde gelen isimlerinden davetliler katıldı.
Saray geleneklerinin yaşatılması için başlatılan etkinlikler kapsamında daha önce de Mevlit ve Miraciye, Baklava Alayı, Atlı Okçuluk, Bestekar Padişahlar Konserleri, Mehteran Konserleri ve Fatih Sultan Mehmet ve II. Beyazıt sergileri düzenlenmişti.
Etkinlikler kapsamında, gül, lale, sümbül ve su eserlerinin yeniden canlandırılması gibi Has Bahçe'ye yönelik faaliyetler yapılmıştı.