• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Kan acil değil sürekli ihtiyaçtır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Kızılay Kan Merkezi, Diyarbakır Ulu Camii önünde ve Ofis semtinde "Kan acil değil sürekli ihtiyaçtır' sloganıyla kan toplama kampanyası başlattı.


Diyarbakır Kızılay Kan Merkezi'nde görev yapan Dr. Adnan Küçüker, halktan alınan kan bağışlarının hastalara kesinlikle satılmadığını ifade ederek bir litre kan bağışının üç hayat kurtardığını hatırlattı.


Kan Bağışı Konteynırı hakkında bilgi veren Dr. Adnan Küçüker, "Konteynırımız yaklaşık bir hafta önce hizmete girdi. Ayrıca Ofis semtinde de bir otobüsümüz haftanın 6 günü değişen ekiplerle hizmet veriyoruz. Bunun dışında da bölgemize bağlı diğer illerde gezici ekipler var. Herhangi bir aksilik bir problem çıkmazsa haftanın 6 günü burada devam edeceğiz." dedi.



"Belli kriterler dâhilinde kan bağışı kabul ediyoruz"
Belli kriterlerin olduğunu ve bu kriterlerin dışına çıkılmadığını ifade eden Küçüker, "Kan bağışı kabul etmemiz için belli kriterlerimiz vardır. Sorularımızı sorduğumuz bir formumuz vardır. Bu formdaki sorular cevaplandırılıyor. O sorularla elemeye tabi tutuyoruz, muayenesini yapıyoruz. Kan değerleri en düşük olarak kadınlarda 12 buçuk miligram hemoglobin, erkeklerde ise 13,5 miligram hemoglobindir. Bunun altındaki değerler kabul edilmiyor. Tansiyon, kolesterol, nabız falan her şey kontrol ediliyor. Herhangi bir problem yoksa kan bağışı kabul ediliyor. Örneğin kansızlık hastalığı olanlardan kan bağışı almıyoruz. Çünkü aldığımız bağışların aynı zamanda güvenli olması gerekir ki kan ihtiyacı olan hastalarımıza temiz bir kan verebilelim." ifadelerine yer verdi.



"Kan bağışları gerekli ihtiyacı karşılamıyor"
Alınan kan bağışlarının gerekli ihtiyacı karşılamadığını söyleyen Küçüker, "Halkımız yavaş yavaş ilgi gösteriyor. Örneğin arkadaşımız kapıda broşür dağıtıyor, halkımızı teşvik ediyor. Tabi bunun yanında ulusal kanallarda 'Kamu Spotu' şeklindeki tanıtımlarla kamuoyunu kan bağışı hakkında bilgilendirmeye ve teşvik etmeye çalışıyoruz. Ayrıca biz elimizden geldiği kadar da olanaklarımız ölçüsünde kamuoyunu bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bölgeden topladığımız kan bağışları ihtiyacı karşılamıyor. İhtiyaç karşılanmadığı için bize başka bölgelerden takviye geliyor. Bu anlamda kamuoyunun ve medyanın duyarlı davranması gerekir, bu da son derece önemlidir. Çünkü kan üretilen bir şey değildir, insanlar bağış yaptığı sürece elimizde bulunabiliyor. Şimdilik yeterli değildir ama yaptığımız çalışmalarla gün geçtikçe iyi olacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu.


"Düzenli kan bağışı sağlığı kontrol altına alıyor"
Kan bağışının sağlık açısından çok önemli olduğunu ifade eden Küçüker, "Düzenli kan bağışı, eğer kişinin sağlığında herhangi bir problem yoksa erkekler yılda 4 kez, kadınlar ise yılda 3 kez kan bağışında bulunabilirler. Düzenli kan bağışında bulunan kişilerin tansiyon nabzı daha düzenli oluyor ve kolesterol falan varsa bu biraz daha düşüyor. Bunun yanında yaklaşık iki ay içerisinde vermiş olduğu kan sayesinde kan hücreleri yenileniyor, bağışıklık sistemi daha da güçleniyor. Tabi en önemlisi verilen bir litre kanın üç kişinin hayatını kurtarıyor olmasıdır. Bir litre kanla üç kişinin hayatını kurtarmak gerçekten çok önemli bir şey." dedi.


"Aldığımız kan bağışlarını kesinlikle satmıyoruz"
Kimi insanların akıllarında Kızılay'ın aldığı kan bağışlarının satıldığı düşüncesi yer aldığını ve bunun yanlış olduğunu belirten Küçüker, "Halktan alınan kan bağışları, kan ihtiyacı olan hastalara kesinlikle satılmıyor. Aldığımız kanları sistemli bir şekilde bilgisayara kaydediyoruz. Anlaşmalı olduğumuz hastanelerin ihtiyacı dâhilinde, aldığımız kanları gerekli tahliller yapılıp, 48 saat geçtikten sonra ilgili hastanelerin kan merkezine sistemli bir şekilde servis ediyoruz. Hastanelerden talep gelince günün 24 saati ekiplerimiz 10 dakika içerisinde kanları ilgili yerlere ulaştırıyor. Bunun yanında bir de elden kesinlikle vermiyoruz. Kendi personelimiz dahi olsa elden vermiyoruz. Anlaşmalı olduğumuz hastanelere veriyoruz ve personelimizin de ihtiyacı olduğu zaman, buradan değil de hastaneden alması gerektiğini söylüyoruz. Yani personelimiz bile bizden değil hastaneden alıyor. Kamuoyuna sesimizi duyuracağınız için de sizlere teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı. (Hüseyin Yalçın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir