• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
S.Arabistan’da Din Adamlarına Baskı Artıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Suudi Arabistan ve Kuveyt, Suriye ve Mısır`da süren gerginlik nedeniyle, din adamlarının insanlar üzerinde kendi nüfuzlarını kullanmalarını engellemek için baskıyı artırıyor. Suudi Arabistan otoriteleri, son aylarda 20 civarında imamın kovulduğu ya da görevlerinin askıya alındığı haberlerine yorum yapmaktan kaçınıyor. Kuveyt`te vaazlar sıkı takip altında. Yabancı bir imam sınırdışı edildi.

İki ülkede din adamlarına yönelik sıkı baskı ve kontrol özellikle Mısır darbesini izliyor. Muhammed Mursi`ye yönelik İsrail ve ABD destekli darbeye Suudi Arabistan ve Kuveyt de destek vermişti. 
 
Suudi Arabistanlı politika analisti Halid el Dahil, ülkede otoriteleri endişelendiren söz konusu imamların Müslüman Kardeşler etkisi altında kaldıklarını söylüyor. Özellikle Mısır`daki darbe sonrasında Müslüman Kardeşler`in nüfuzundan duyulan endişenin arttığı belirtiliyor.

Suudi yetkililer, Riyad`da bir vaaz sırasında Sisi`yi eleştiren ve cami içinde ufak bir arbedeye neden olan imamın görevini askıya aldı. Bir Suudi televizyonunda program yapan Kuveytli Tarık el Suveydan da, kendisini Müslüman Kardeşler`in liderlerinden biri olarak tanımlayınca televizyondaki işinden kovuldu. Kanalın sahibi Suudi milyarder Prens el Welid bin Talal, el Suveydan`ı "aşırı eğilimleri" olmakla eleştirdi.

KUVEYT
Körfez ülkelerinin bazılarında haftalık hutbeler hükümetler tarafından onaylanıyor. Kuveyt`te İslami İşler Bakanlığı örnek hutbeler yayımlıyor ancak imamlar bunları okuyup okumamakta serbest.

Başkent yakınlarındaki Hawalli bölgesinde camilerden sorumlu olan hükümet yetkilisi Halid el Hais, imamların, belirli kişiler, aileler ya da mezhepsel konulardan bahsetmediği müddetçe istediği konuda konuşmakta özgür olduğunu söylüyor.

TWITTER MESAJLARI TAKİP EDİLİYOR
Yetkililer hutbeleri kolayca kontrol edebilseler de sosyal medya iki ülke için de biraz daha karışık bir konu.

Suudi Arabistan iyi bilinen din adamlarının twitter hesaplarını da kontrol ediyor. Vaaz veren imamların tutarlı olması gerektiğinden yola çıkarak, camilerdeki konuşmaları ile twitter`daki mesajlarının tutarlı olup olmadığını araştırıyorlar.
Kuveytli yetkili Halid el Hais de, "Herkes Twitter ya da Facebook kullanmakta özgür ama konuştukları ile yazdıkları aynı mı anlamak için takip ediyoruz." diyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir