• DOLAR 32.589
  • EURO 34.866
  • ALTIN 2505.05
  • ...
Rusya: ABD`nin füze sistemine gerek kalmadı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran nükleer programı konusunda anlaşma sağlanmasının ardından, ABD’nin füze savunma sistemi kurmasına gerek kalmadığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le birlikte İtalya gezisine katılan Lavrov yaptığı değerlendirmede, “Eğer İran’la anlaşma uygulanırsa, Avrupa’da füze savunma sistemi kurulması ile gerekçe ortadan kalkmış olur…” dedi.

İran ve P5+1 (ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin ve Almanya) İran nükleer programı konusunda taslak anlaşma sağlamış, İran uranyum zenginleştirmesini yüzde 5’in üzerine çıkarmayacağını kabul etmişti.

Tesislerini uluslararası denetime açmayı kabul eden Tahran’a yönelik yaptırımlar hafifletilirken, ABD İran’a 7 milyar dolar yardım yapacak. Bu para ekonomik yaptırımlardan kaynaklanan yaraların sarılmasında kullanılacak.

Lavrov’un füze kalkanına gerek kalmadı açıklamalarına ilk tepki NATO’dan geldi. İnterfaks’a konuşan NATO kaynakları, “İran nükleer programında sağlanan anlaşmanın Avrupa füze savunma sisteminin gözden geçirilmesi ile ilgili gerekçe oluşturacağını düşünmüyoruz. Gerçek tehditler her zaman artıyor, bunun için de gerçek güvenliklerin sağlanması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

NATO ve ABD, İran ve Kuzey Kore’den kaynaklanan tehditlere karşı Avrupa’ya füze savunma sistemi kuracaklarını savunuyordu. Füze kalkanını kendi güvenliği açısından tehdit olarak gören Moskova ise şiddetle karşı çıkıyordu.

Rusya ve NATO 2010’de Lizbon’da yapılan zirvede Avrupa füze savunma sistemi konusunda anlaşma sağlamıştı. Ancak NATO kalkanının Rusya’ya karşı olmadığına dair yasal bağlayıcılık talebine olumlu cevap vermemişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir