• DOLAR 35.498
  • EURO 36.452
  • ALTIN 3045.82
  • ...
Dünya Şehirleri Kültür Forumu Zirvesi başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 2012 yılında kurulan ve her yıl düzenli olarak dünya şehirlerinin yöneticilerini bir araya getirmeyi planlayan Dünya Şehirleri Kültür Forumu'nun İstanbul'daki zirvesine katıldı.

 

15 Kasım'a kadar sürecek olan zirvede,
"- Yeni Kültürel Gündem: Dünya şehirlerinin liderleri kültürün tüm potansiyelini nasıl ortaya çıkarabilir?
- Tüm dünya bir sahne midir? Kültür: uluslararası konumlanma, tanıtma ve içedönük yatırım.
- Biz inşa etsek gelirler mi? Kültürel altyapıya ilişkin yeni düşünceler: sürdürülebilir bir dünya şehrinin tasarlanması, inşası ve canlandırılması.
- Peki bu aslında kimin şehri? Tüm vatandaşlar için kültür: katılımı genişletmek ve yaratıcı üretimi desteklemek.
- Kültür hizmet eder mi? Kültür ve kamu hizmetlerine yönelik stratejiler." konuları ele alınacak.

 

Açılışta konuşan Bakan Çelik, artık şehirlerin de devletler gibi birer siyasi aktör haline geldiğini ifade ederek, "Şehir felsefesi üzerinde bir değişimle karşı karşıyayız. Şehir artık içinde yaşadığımız bir mekân olmaktan süratle çıkıyor. Olması gerektiği bir şekilde içinde yaşadığımız bir organizmaya dönüşüyor. Dolayısıyla biz sadece bir şehrin, mekânın içinde yaşamıyoruz. O şehirle birlikte yaşıyoruz. Biz şehri etkiliyoruz ama muhakkak ki şehir de bizi etkiliyor. Bu karşılıklı etkileşim içerisinde şehir sadece içine yerleştiğimiz bir mekân olmaktan çıkıp hayatımızı anlamlandıran bir organizmaya dönüşüyor. Bütün bu gelişmeleri anlamlı kılacak olan ve küresel düzeyde bu akışkanlığı sağlayacak olan yegâne stratejik faktör, bugün kültür olarak önümüze gelmektedir." dedi.

 

İnsanların, kimlik ve kültürel haklarını gerçekleştiremiyorsa yaşadıkları şehir içinde diaspora durumuna düştüklerini ifade eden Bakan Çelik, "İnsanlar belli kimlik aidiyetlerini özgür bir biçimde gerçekleştiremiyorsa, kimlik haklarını ve kültürel haklarını gerçekleştiremiyorsa, o şehrin kültürüne ait olamıyorsa o insanlar yaşadıkları şehir içinde diaspora durumuna düşüyorlar. Yaşadıkları ülkenin ve şehrin içerisinde sürgün durumuna düşüyorlar. İşte şehir felsefesi açısından bir şehirde yaşayan insanların o şehrin diasporası haline gelmemesi bir ülkede yaşayan insanların o şehirde kültürel ve kimliksel hakları bakımından sürgün konumunda yaşamamaları da bizim en önemli meselelerimizden biri olarak önümüzde durmaktadır. " şeklinde konuştu.

 

"Küresel şehirler diplomatik aktör olarak dünyadaki yerlerini alacak"
Küresel şehirlerin birer diplomatik aktör olarak dünyadaki yerlerini alacaklarını belirten Bakan Çelik, Kültürün dünya şehirlerinin, kamu politikalarının merkezinde yer alması gerektiğini söyledi.

 

İstanbul'un yanı sıra foruma üye olan diğer dünya şehirleri şunlar: Amsterdam, Pekin, Berlin, Bogota, Buenos Aires, Hong Kong, Johannesburg, Los Angeles, Londra, Mexico, Montreal, Moskova, New York, Paris, Rio de Janeiro, Roma, Sao Paulo, Seul, Şangay, Singapur, Tokyo, Toronto. Diğer kurucu üyeleri; Johannesburg, Londra, New York, Paris, Shanghai, Sydney, Tokyo. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir