• DOLAR 32.541
  • EURO 34.962
  • ALTIN 2454.882
  • ...
Çek Cumhuriyeti Tıp Enstitüsünde başörtüsünü yasakladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
PRAG - Prag Tıp Enstitüsü yönetimi, Somali`den 23 yaşındaki Müslüman kız öğrenci ile 25 yaşındaki Afganlı kız öğrencinin okulda başörtü takmalarını yasakladı.
 
Çek televizyon kanalına konuşan Müslüman kızlardan Nasra şunları anlattı: "Okul müdürü bana başörtüsünü kaldıracaksın veya okula gelmeyeceksin diye ültimatom koydu." dedi.
 
Nasra`nın, müdüre bunun dini inançlarına aykırı olduğunu söyleyerek bir uzlaşma önerisi, yani sadece saçı kapsayan bir eşarp takacağını, önerdi. Ancak yönetimin ısrarı devam etti ve Nasra okulu bırakmak zorunda kaldı.
 
Diğer kız Zelmina, bu baskı karşısında başörtüsünü çıkardı, ama çok hızlı bir şekilde keskin bir psikolojik rahatsızlık hissetmeye başladı. "Başı açık sınıfta olmak, benim derse olan konsantremi bozdu ve devam edemedim." diyen Zelmina ise, Nasra`dan 2 ay sonra okulu bıraktı.
 
Çek Cumhuriyeti`nde başörtüsü yasaklayan hukuki bir düzenleme yok. Ancak, okullar kılıf kiyafete ilişkin kendi kurallarını oluşturabiliyor. Okul müdürü İvanka Kogutova buna dayanarak bu kararı aldığını söyleyerek, "Bu okulda dünyanın dört kıtasından gelen öğrenciler var ve bu tür sorunlar hiç yaşamadık." dedi.
 
10 milyon nüfusu olan Çek Cumhuriyeti`nde yaklaşık 15 bin Müslüman yaşıyor. Bunlardan 1,5-2 bin kişi 90`lı yıllarında İslam`ı seçen Çekler ve Slovaklar. 2004 yılında Çek Cumhuriyetinde İslam Dini Hıristiyanlık ve Yahudilik ile birlikte ülkenin resmi dini olarak kabul edilmişti.
 
(Riyad Makaev - İLKHA)
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir