• DOLAR 32.591
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2514.727
  • ...
Filipinler için acil yardım çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Haiyan tayfunu nedeniyle büyük yıkım yaşanan Filipinler`de, 11,3 milyon kişinin felaketten etkilendiği, başlatılan eylem planı çerçevesinde 301 milyon dolarlık kaynak gerektiği bildirildi.

Haiyan tayfunu nedeniyle büyük yıkım yaşanan Filipinler`de felaketten zarar görenlere yardım ulaştırılması için eylem planı açıklandı. Plan çerçevesinde 301 milyon dolara ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

BM Genel Sekreterlik Sözcüsü Martin Nesirky, gazetecilere yaptığı açıklamada, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos`un, yaşananları yerinde görmek üzere Filipinler`e gittiğini söyledi.

Amos`un Devlet Başkanı Benigno Aquino ile bir araya geldiğini ve Haiyan Tayfunu Eylem Planı`nın tanıtımına katıldığını ifade eden Nesirky, plan çerçevesinde felaketten etkilenen 11,3 milyon kişi için 301 milyon dolar kaynağa ihtiyaç duyulduğunun ilan edildiğini kaydetti.

Tayfun dolayısıyla yaklaşık 700 bin kişinin evlerinden olduğunu, bunların yarısının tahliye merkezlerinde tutulduğunu dile getiren Nesirky, diğerlerinin ise komşularında ya da geçici barınaklarda yaşamaya çalıştığını ifade etti.

Nesirky, Amos`un burada yaptığı konuşmada binlerce kişinin henüz yardım alamadığını ve tayfunun gerçek bilançosunun henüz tespit edilemediğini bildirdiğini söyledi.

Amos`un bugün BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile telefonda görüştüğünü dile getiren Nesirky, çarşamba günü de Tacloban`ı ziyaret edeceğini belirtti.

BM`nin kendi bütçesinden acil yardım için hemen 25 milyon dolar gönderdiğini anlatan Nesirky, eylem planında BM ve sivil toplumdan 20 kuruluşun yer aldığını vurguladı.

İİT`den Filipinler`e yardım çağrısı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Filipinler`de haftasonu etkili olan Haiyan tayfununun, ülkede büyük can ve mal kaybına yol açmasının ardından teşkilata üye ülkelere acil yardım çağrısı yaptı.

İİT`den yapılan yazılı açıklamada, İhsanoğlu`nun olayı çok yakından takip ettiği belirtilerek, "Bir an önce bölgeye yardım ulaştırılması ve ortaya çıkabilecek hastalıklara karşı tedbirler alınması için teşkilata üye ülkelerin acilen yardım eli uzatması" istendi.

Açıklamada ayrıca, İhsanoğlu`nun, tayfunda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı mesajı ilettiği ve yaraların bir an önce sarılmasını temenni ettiği belirtildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir