• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
14 projeye 4 milyon 700 bin TL hibe desteği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Hakkâri'de 15 yıldır faaliyet gösteren ve elektrik panosu üreten bir firma, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'ndan (DAKA) aldığı 380 bin TL hibe destekle bölge illerinden gelen elektrik pano ihtiyacını karşılıyor.

 

1998 yılında Hakkâri'de küçük bir işyerinde merak üzerine başlayan pano üretim hayali DAKA'nın hibe desteğiyle gerçeğe dönüştü. 1999 yılında 2. el manuel makine ile elektrik pano üretimi yapımına başladıklarını belirten Elektrik işletmecisi Sabri Çiftçi, o tarihte TEDAŞ'ın elektrik sayaçlarını dışarıya alma kararının işletmelerinin büyümesinde etkili olduğunu söyledi. Firma olarak hep bir adım ileriyi düşünerek teknik altyapıyı geliştirdiklerini belirten Çiftçi, 14 yıl öncesinde başlayan büyüme serüvenini anlattı.

 

Merak üzerine başlayan üretim!
Ticari hayatının ağabeyi ve kardeşleriyle 1998 yılında elektrik malzemesi satış mağazasında başladığını belirten Çiftçi, daha önceleri elektrik panolarını Ankara ve Van'dan sipariş ettiklerini belirterek, "Panolar istediğimiz şekilde gelmeyince 'Bu işi biz neden yapmayalım?' fikrini tartışmaya başladık. Pano üretimini yapmak için düşünürken önce İstanbul'a ardından da Antalya'ya gittim. Benim yeğenim de Antalya'da bir panocunun yanında çalışıyordu. Bu fırsattan da yararlanmak istedim. İstanbul'da 3 adet makine siparişi vererek Hakkâri'ye getirttim. Bir işyeri kiralayarak makineleri kurdum. İmalat yapmaya başladık. Bu arada Antalya'da pano imalatında çalışan yeğenimi de yanıma aldım. O şekilde piyasaya girdik" dedi.

 

"2. el makine ile pano üretim piyasasına girdik"
2001 yılında bu işten kazanç elde edince işi büyütme fikrinin geliştiğini kaydeden Çiftçi, yeni makine almak için Bursa'ya gittiğini söyledi. İşyerindeki makinelerle Bursa'dan aldıkları makineleri takas usulüyle aldığını anlatan Çiftçi, "Bu kez 2. el yarı otomatik makine aldım. Hakkâri'ye getirdik ve bu makinelerle de tecrübemizi geliştirdik. Üretim yaptıkça siparişler gelmeye başladı. Van, Hakkâri başta olmak üzere çevre illere pano siparişi yapmaya başladık ve iyi bir panocu olarak piyasaya girmiş olduk." şeklinde konuştu.

 

"İşimiz DAKA ile büyüdü"
2009 yılında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) KOBİ'lere verdiği destek ilanlarını görünce bir proje hazırladıklarını kaydeden Çiftçi, "Verdiğimiz proje DAKA yönetimi tarafından onaylanınca yüzde 50'si kendi öz kaynaklarımızla birlikte DAKA'dan da 380 bin TL hibe desteği aldık. Biz de projeden faydalanarak elimizdeki makinelerin tamamını daha önce aldığım yer olan Bursa'ya gönderdik. Yeni sıfır makinelerle tesisimizi daha da genişlettik. Şu anda yerimiz dar. Üretim yaptığımız panoları sadece Hakkâri'ye değil, Van, Bitlis, Ağrı, Muş gibi illerine de gönderiyoruz. Şu anda da çok sayıda siparişimiz var ama yer sıkıntısı sebebiyle siparişleri de kabul edemiyoruz. Firma olarak Van Organize Sanayi Bölgesi'ne müracaatta bulunduk Van OSB'den bana yer tahsissi yapılırsa inşallah işimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Şuanda 5 olan eleman sayısını yer tahsisinden sonra 20'ye çıkararak batı illerindeki imalatçılarla rekabet edecek duruma gelmek istiyorum." şeklinde konuştu.

 

Hükümetin başlatmış olduğu çözüm sürecinin bölgenin kalkınması için olumlu bir adım olduğunu ve bu projeyi desteklediğini anlatan Çiftçi, "İnşallah bu süreç başarıyla bitecektir. Bu süreçten dolayı işimize daha öz güvenle sarılıyoruz. Daha rahat bir şekilde piyasaya gireriz." ifadelerini kullandı. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir