• DOLAR 32.554
  • EURO 34.949
  • ALTIN 2444.693
  • ...
İLKHA muhabirleri yaşadıkları hukuksuzluğu anlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Petrol Mahallesi`nde PKK/BDP`lilerin broşür dağıtan HÜDA PAR üyelerine saldırısını görüntülemeye çalışan daha sonra evlerine yapılan baskınla gözaltına alınan İlke Haber Ajansı Batman Muhabirleri M.Fatih Akgül ve Yasir Oğuz, yaptıkları basın toplantısıyla yaşadıkları hukuksuzluğu anlattı.
 
Muhabirler M.Fatih Akgül ve Yasir Oğuz saat 03.30 sıralarında savcılığa bile çıkarılmalarına gerek görülmeden emniyetten serbest bırakılmalarına rağmen el konulan kamera gibi malzemeleri teslim edilmedi.
 
Bugün saat 14.00`te BM-GYC Batman Mezoptamya Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti Merkezinde yapılan basın toplantısına muhabirlerin yanı sıra BM-GYC Genel Başkanı Uğur Kapuci, İLKHA Genel Müdürü Mahmut İrtem, Batman`daki yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı.
 
Muhabirlerin gözaltına alınmasını kesinlikle kabul etmiyoruz
İlk olarak söz alan Kapuci, cemiyet üyesi olsun veya olmasın mağduriyet yaşayan tüm gazetecilere sahip çıktıklarını söyledi. İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirleri ve cemiyet üyelerimiz M.Fatih Akgül ve Yasir Oğuz`un gözaltı süresince ve gözaltına alınmalarının hukuk dışı olduğunu daha önce beyan ettiklerini belirten Kapuci, "Tamamen haber amaçlı olay yerinde olan bu muhabirlerimizin gözaltına alınması ve sebepsiz bir şekilde sorgulanması ve özgürlüklerinin kısıtlanması kesinlikle kabul etmiyoruz. Diğer meslektaşlarımızın da inşallah illerdeki süreçlerde böyle bir durumla karşı karşıya gelmelerini istemiyoruz." dedi.
 
Çağdışı bir şekilde evlerinden alınan muhabirlerin Batman Emniyet Müdürlüğü`nde 2 gün boyunca haksız yere sorguda kaldıklarının tespit edildiğini dile getiren Kapuci, bu sorgulama süresince de gerekli koşulların uygun olmadığını belirtti.
 
Muhabirlerin gözaltına alınmaları ve alınış şekillerinin kabul edilemeyeceğini dile getiren Kapuci, "Basının üzerindeki baskıların son bulmasını istiyoruz. Bu ve benzeri olayları kabul etmiyoruz. Görevini yapan muhabirlere yapılan muameleyi kınıyoruz. Kavga ve sonraki olayla ilgili devletin fail veya failleri ortaya çıkarması gerekir. Bu devletin görevidir." dedi.
 
Haber amaçlı olay yerindeydik
Daha sonra söz alan Mehmet Fatih Akgül ve Yasir Oğuz gittikleri haber, gözaltına alınmaları ve gözaltı süreciyle ilgili bilgi verdiler. Olay yerinde haber amaçlı olduklarını ve başka amaçları olmadığını belirten muhabirler Akgül ve Oğuz, 48 saat gözaltında kaldıklarını ve neden gözaltına alındıklarının dahi kendilerine söylenmediğini belirterek, mağdur olduklarını söylediler. Gözaltına alınış şekilleri ve gözaltına sürecince "terör " suçlusu gibi muamele gördüklerini anlatan Akgül ve Oğuz, buna anlam veremediklerini kaydettiler.
 
Kamerasına el konulduğunu ve mesleğini icra etme imkanının elinden alındığına işaret eden Akgül, baskın olmadan da istenmesi halinde kamerayı verip ifade vermeye gidebileceğini belirterek, yapılana bir anlam veremediğini ve kameralarında sadece seçim çalışmları ve sonrasında yaşanan taşlı, sopalı kavga görüntüleri olduğunu ifade etti.
 
Hukuksuzluğun takipçisi olacağız
Son olarak İLKHA Genel Müdürü Mahmut İrtem söz alarak, Cemiyet Başkanı Uğur Kapuci ve Batmanlı gazetecilere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, muhabirlerin gözaltına alınmasının tamamen basın özgürlüğüne bir darbe olduğunu belirterek, "Her gün farklı olaylar oluyor. Bunlardan haber değeri olan her habere muhabir gider. Muhabirin, gittiği haberde bırakın sanık olarak tanık olarak bile bu şekilde alınması hukuka aykırıdır. Çünkü yasaya göre muhabir haber kaynağını söylemek zorunda değildir. Bu arkadaşlarımızın tamamen suçlu gibi alınıp cihazlarına el konulması kabul edilebilir bir durum değildir. Biz bu durumu kabul etmeyeceğiz. Hukuki olarak bunun takipçisi olacağız." dedi.
 
Emniyet olayı aydınlatmalıdır
Akgül ve Oğuz`un gazeteciler ve kurumlar tarafından tanınan ve bilinen kişiler olduğuna dikkat çeken İrtem, "Bu arkadaşların, tanındığı halde bu şekilde gözaltına alınması ve cihazlarına el konulması kabul edilemez. Yasal çerçevede bu görüntüler istenebilirdi." şeklinde konuştu.
 
İrtem devamla iki ayrı olayın tek olay gibi yansıtılmaya çalışılmasına dikkat çekerek, "İki olayın farklı olduğunu, düğün sahipleri, BDP`liler ve emniyet biliyor. Ancak bunun gizlenmesi ve muhabirlerimizin gözaltına alınması ile aklımıza şu geliyor: acaba bazıları panikleyipte mi bu şekilde yapıldı. Bunun için Batman Emniyeti`nin muhabirleri gözaltına alması ve kameralara el konulması ile kendini kurtaramaz. Muhabirlerimiz sanki suç işlemişler gibi yansıtıldı ve hedef gösterildiler. Emniyet olayı aydınlatmalıdır" dedi.
 
İrtem son olarak, muhabirlerin gözaltına alınması ve kameralarına el konulması ile ilgili avukatları vasıtasıyla suç duyusunda bulunacaklarını kaydetti.
 
Basın açıklaması soru-cevap şeklinde sona erdi. (Mehmet Mikyas - İLKHA)
 
 
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir