• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.474
  • ...
İZMİR - İzmir'de 2013 yılı içinde doğal afet sonucu zarara uğrayan 7 çiftçiye TARSİM tarafından çekleri törenle verildi.


İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde gerçekleşen törene, TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdür Yardımcısı Zeki Karakurt ve İl Müdürü Ahmet Güldal katıldı.


Ürününü sigortalana devletten yüzde 50 destek
TARSİM'in doğal risklere karşı çiftçinin ürününü teminat altına almak amacıyla 2006 yılında hizmete geçtiğini anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, kuruluşun kamu havuzu niteliğinde olduğunu ifade etti.


TARSİM'in çiftçilerin sigorta ihtiyacını karşıladığını ifade eden Kadak, "Sisteme katılım zorunlu değildir, isteğe bağlıdır. Riski en iyi değerlendirecek kişi, çiftçinin kendisidir. İsterse, ihtiyacına uygun sigortayı yaptırır veya yaptırmaz. Sadece sigorta yaptıran çiftçilere, prim desteği sağlanan ve hasar olması durumunda, hasar tazminatı ödemesi yapılan bir sistemdir ve güvence sağlar." dedi.


Üreticiler tarafından ödenmesi gereken sigorta priminin bir kısmının devlet desteğinde olduğunu anlatan Kadak, devletin ürününü sigortalayan çiftçiyi yüzde 50 oranında hibe ödemesi yaptığını sözlerine ekledi.


Çiftçinin bilinçlendirilmeye ihtiyacı var
Türkiye'deki sigorta bilincinin çok düşük düzeylerde olduğunu belirten Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Yardımcısı Zeki Karakurt ise, çiftçinin bilinçlendirilmeye ihtiyacı olduğunu söyledi. 30 Ekim tarihi itibariyle İzmir'de 262 bin 885 dekar sigortalı alan olduğunu anlatan Karakurt, 20 bin 374 poliçeye imza atıldığını kaydetti.


Muhakkak sigorta yaptırın
Törene ev sahipliği yapan İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, TARSİM'in güvence adına sektörde çok büyük bir açığı kapattığını vurguladı. Devlet kaynakları kullanılarak hayata geçirilen en önemli projelerden biri olduğunu ifade eden Güldal, tarım sigortasının önemini anlatmak için İl Müdürlüğü olarak risk potansiyeli yüksek bölgelerde eğitim çalışmaları düzenlediklerini dile getirdi. Tarımsal üretimin sürekli riskle karşı karşıya olduğunu kaydeden Güldal, bu nedenle çiftçinin ürününü ve hayvanını muhakkak sigortalatması gerektiğini söyledi. (İlyas Yıldız - İLKHA)