• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
Xi Jinping ve Macron'dan AB-Çin ilişkilerine vurgu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Leyen ile görüşmek üzere Paris'e ulaştı.

2019'dan sonraki ilk Avrupa ziyaretine başlayan Jinping, Sırbistan ve Macaristan'dan önceki ilk durak olarak Paris'i tercih etti ve Çin ile Avrupa arasındaki ilişkilere odaklandı.

Çin'in Avrupa'yı dış politikasında bir öncelik olarak gördüğünü ve Çin-AB ilişkilerini stratejik ve uzun vadeli bir perspektifle değerlendirdiklerini belirten Jinping, Çin ve AB'nin birlikte hareket etmesinin önemine vurgu yaptı.

Xi Jinping'i Elysee Sarayı'nda karşılayan Fransa lideri Macron, Çin ve AB ilişkilerinin uluslararası dengeler nedeniyle her zamankinden daha kritik olduğunu vurguladı. Macron, "Herkes için adil bir rekabet ortamı sağlanmalıdır" dedi ve masada Ukrayna ve Ortadoğu konularının da bulunduğunu belirtti.

Fransa liderinin Xi Jinping'in 2 günlük Paris ziyaretinde özellikle vurgulayacağı noktanın, Çin'in Ukrayna ve Rusya arasında barış sürecine katkı sağlamak için Rusya ile ilişkilerini kullanması olduğu biliniyor.

AB Komisyonu Başkanı Von Leyen, görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, AB ve Çin arasında ticari konularda yaşanan sorunlara odaklanacaklarını belirtti ve bu sorunların çözümüne odaklanacaklarını ifade etti.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Avrupa turuna ABD Dışişleri Bakanı Blinken'la Pekin'de gerçekleştirdiği görüşmenin bir hafta sonrasında başlıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir