• DOLAR 32.19
  • EURO 34.989
  • ALTIN 2508.33
  • ...
Van'da iki mevsim: Bir yanda bahar diğer yanda kar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van'da şiddetli bir kış yaşanırken, havanın ısınmasıyla birlikte ağaçlar çiçek açtı, meralar yeşil bir örtüyle kaplandı. Uzun süre ahırlarda bakılan küçük ve büyükbaş hayvanlar artık meralarda otlatılıyor.

Van Gölü kıyıları, badem ağaçlarının çiçeklenmesiyle renklendi; Akdamar Adası ve diğer bölgelerde ise ters lalelerin görünümü baharın gelişini müjdeliyor.

Ancak bazı bölgelerde hala kış izleri var. Örneğin, Bahçesaray ilçesine giden yolda, Yukarı Narlıca Mahallesi'nde çobanlar sürülerini otlatırken, Bahçesaray kara yolunda Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor.

"6-7 METRE KAR OLAN NOKTALAR VAR"

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü Ekip Şefi Murat Yücel, AA muhabirine verdiği demeçte, bu yıl bölgede kar örtüsünün daha yoğun olduğunu ifade etti.

Bahçesaray kara yolunda bir süre önce çığ düştüğünü belirten Yücel, "Halen karla mücadelemize devam ediyoruz. Bazı noktalarda 6-7 metrelik kar birikimi var. Mayıs sonuna kadar karla mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Burada kış koşulları hüküm sürerken, aşağılarda ise meralarda koyunlar otlatılıyor. İlkbahar aşağıda, kış ise yukarıda. Kısa mesafede bile iki farklı mevsimi yaşamak mümkün." şeklinde konuştu. Yukarı Narlıca Mahallesi'nde yaşayan Turan Kaya ise bölgede kışın etkisinin sürdüğünü dile getirdi.

Bahçesaray yolunun kar nedeniyle uzun süredir kapalı olduğunu aktaran Kaya, "Bazı yerlerde ilkbaharın güzellikleri yaşanırken burada hala kış var. Metrelerce kar birikimi mevcut. Aşağıda yazı yaşarken, yukarıda kış manzarası hala devam ediyor. Bahçesaray yolunda kış hala etkisini sürdürüyor, her yerde karla karşılaşıyoruz. Batı illerinde yaşayan akrabalarımız, yolun açılmasını bekliyorlar. Onlar baharın gelmesini iple çekiyorlar." şeklinde konuştu.

Besici Salih Kaplan, "Sağ tarafta hala yüksek miktarda kar var, sol tarafta ise bahar gelmiş durumda. Aşağıda hayvanlar meralarda otlatılırken biraz ileride yol, kar yüzünden hala kapalı. Bu yıl kış çok sert geçti. Yoğun kar yağışı yaşandı ve birçok bölgede çığlar meydana geldi. Bölgenin iklimi oldukça farklı. Batı illerinde insanlar bahçelerinde meyve yetiştirirken, burada hala karla mücadele ediyoruz." şeklinde konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir