• DOLAR 32.202
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2416.219
  • ...
Depremzedeler belirlenen rezerv alanları ile ilgili bilgilendirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde büyük hasarın meydana geldiği Malatya'da rezerv alanları ile ilgili merkez Yeşilyurt ilçesinde bulunan Nikah Sarayı'nda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp, Malatya'da ve diğer deprem bölgesindeki rezerv alanları ile ilgili merak edilenleri cevaplandırarak, rezerv alanlarında hiçbir hak sahibinin mağdur olmayacağını söyledi.

Deprem bölgesinde yapıların inşaatlarının sürdüğünü dile getiren Alp, bakanlık tarafından açıklanan rezerv alanlarında konut ve işyeri olan tüm hak sahiplerinin tamamına konut ve işyerlerinin verileceğini söyledi.

Özellikle rezerv alanları ile ilgili bakanlık eliyle yapılacak olan konut ve işyerlerinin kimlere verileceği yönünde bir algı olduğunu dile getiren Alp, Bu alanlarda tapusu olanlara ev ya da işyerleri tam olarak verileceğini boş arsa sahiplerinin ise arsa ve konut alabileceğini ifade etti.

"Bakanlığımız rezerv alanlarında tapusu olan hiçbir vatandaşı mağdur etmeyecek şekilde konut yapacak"

Şehir merkezlerinde şehrin çeperlerine yapılan konutlarla kimliksiz şehirlerin ortaya çıkacağına vurgu yapan Alp, "Malatya'da rezerv alanlarında geçici yapı, konteynerler gibi şehre yakışmayan yapılara baktığınızda ortaya kimliksiz bir şehir çıkabiliyor. Bakanlığımız da bu kapsamda rezerv alanlarında tapusu olan hiçbir vatandaşı mağdur etmeyecek şekilde konut yapacak" ifadelerine yer verdi.

"Kamuoyunda yerinde dönüşüm ile rezerv alanı konusu sıkça karıştırılıyor"

Rezerv alanlarında bakanlık olarak zemin iyileştirilmesini yaptıklarını da anımsatan Alp, şöyle devam etti:

"Bu alanlarda zeminlerin iyileştirmesinin kamu eliyle yapılması gereken bir konu. Kamuoyunda yerinde dönüşüm ile rezerv alanı konusu sıkça karıştırılıyor. Yerinde dönüşümde vatandaş kendisi müteahhit ayarlayıp, proje çizdirip evini yaparken, rezerv alanlarında ise bakanlık olarak biz yapıyoruz. Şu an tüm deprem bölgesinde 500 bin civarında konut yapılıyor. Türkiye'nin en büyük inşaat yapım şirketi olan TOKİ 20 yılda bir milyon 300 bin konut üretti. Deprem bölgesinde ise 500 bin konut yapılıyor. Bu yıl sonuna kadar 200 bin, önümüzdeki sene sonu da 200 bin olmak üzere toplamda 400 bin konutun projesi yapıldı, inşaatlara başlandı. Hiçbir vatandaşı konteynerde bırakmamak üzere var gücümüzle gayret diyoruz. Yine hiçbir vatandaşımızın maddi olarak kayıp yaşamamasını devletimiz garanti ediyor. Rezerv alanında veya hak sahipliğinde kalıcı konut ve işyerinin tamamı hak sahiplerine teslim edilecektir."

"Rezerv alanda depremden bir gün önce yapının hasar almadan önceki değerini çıkarıp günümüze güncelliyoruz"

Rezerv alanları ile ilgili sahada en çok kendilerine gelen sorulardan birinin de borçlanmanın nasıl olacağı yönünde olduğunu kaydeden Alp, "Birden fazla konut ve işyeri olan vatandaşlar özellikle bu durumdan nasıl etkilenecek diye sorular geliyor. Rezerv alanda depremden bir gün önce yapının hasar almadan önceki değerini çıkarıp günümüze güncelliyoruz. Borçlandırma yapılan konutun arsa bedeli yok, alt yapı bedeli yok, sadece üst yapı maliyeti var. Ancak şu anda yapılacak indirim oranı henüz belli değil. Önceki depremlerde Cumhurbaşkanımızın talimatı ile yüzde 50 indirim yapılmıştı. Tüm deprem bölgesindeki rezerv alanlarında Hatay'da indirim oranı, Adıyaman'da, Malatya'da diğer illerde tüm depremzede vatandaşlarımıza aynı olacak. Rezerv alanındaki vatandaşın yıkılan evinin değeri yeni yapılacak konutun altında kalırsa borçlandırma olacak o da AFAD'ın 2 yıl ödemesiz 18 yıl faizsiz taksit imkanı ile olacak diye biliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Daha önce işyeri kaç metrekare ise rezerv alanında da aynı ölçüde yerini alacak"

Yine kamuoyunda rezerv alanları ile ilgili bir diğer algının ise 300 metrekare bir işyeri olan hak sahibine 40 metrekare işyeri verileceği iddiasının olduğunu belirten Alp, "Böyle bir şey yok. Kaç metrekare ise rezerv alanında da aynı ölçüde yerini alacak. Eski mülkü ya da işyerine yakın olacak. Kura çekimi ile bu hak sahiplerinin de yerleri belirlenecek" diye kaydetti.

Alp son olarak, Malatya'da 65 bin adet konut ve 13 bin adet işyeri olmak üzere yaklaşık 80 bin bağımsız bölün inşaatının devam ettiğini söyledi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir