• DOLAR 32.56
  • EURO 34.967
  • ALTIN 2442.252
  • ...
"Kurban kardeşlik ruhunu canlı tutar"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
KONYA - Konya Müftülüğü bayram münasebetiyle bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında kurbanın önemi ve kurban keserken nelere uyulması gerektiği anlatılırken, Konya'da kurban kesim ve satış yerleri de açıklandı.


Basın Konya İl Müftü Vekili Dr. Hamza Küçük tarafından okundu. Dr. Hamza Küçük, "Kelime manası yakınlık, peyda etmek anlamına gelen kurban, ibadet niyetiyle Kurban Bayramı günlerinde şartlarını taşıyan bir hayvanı Allah rızası için usulüne uygun olarak kesmektir.


Hemen hemen bütün ilahi dinlerde kurban, insanı Allah'a yaklaştıran ve ulaştıran bir ibadet olarak kabul edilmiştir. Öyle ki Kuran-ı Kerim'de, Hz. Âdem'in iki oğlunun Allah'a kurban takdim etmelerinin söz konusu edilmesi, bu ibadetin ne kadar eskilere gittiğini gösterir. Hz. İbrahim ve Hz. İsmail'e kadar uzanan İslam'daki kurban ibadeti, Allah'ın emrine boyun eğme ve kulluk bilincini canlı tutmanın sembolik bir ifadesidir." dedi.


Kurbanın toplumdaki kardeşliği, yardımlaşmayı ve dayanışmayı canlı tuttuğuna dikkat çeken Küçük, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunduğunu söyledi.

Küçük, "Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamda, onun bu rolünü belirgin biçimde görmek mümkündür" diye konuştu.


İl ve ilçelerde 'Kurban Hizmetleri Komisyonu' kurulduğunu belirten Küçük, "Komisyon, sağlık şartlarına uygun olarak çevrenin sosyal ve ekonomik imkânları ile mevcut mezbahaları da dikkate alarak kurban satış ve kesim yerlerini tespit etmiş olup kurbanların dini kurallara ve sağlık şartlarına uygun olarak kesilebilmesini sağlayacaktır. Kesim yerlerinde yeterli sayıda din görevlisi, veteriner hekim, kasap ve yardımcı personel bulundurulmasını temin ederek kurbanların ehil kimselerce, eziyet verilmeyecek şekilde ve kesim tekniğine uygun olarak kesilmeleri için gereken tedbirleri alacaklardır. Komisyon tarafından kamuya açık yerlerde ehil olmayan kişilerin kurban kesimine izin verilmeyecektir.


Kurban keserken bıçak, kesme işlemi ve kan görme gibi durumlar bazı çocuklarda psikolojik rahatsızlıklara neden olduğundan kurban kesilen yerlerde küçük çocukların bulundurulmamasına özen gösterilmelidir." şeklinde konuştu. (İlyas Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir