• DOLAR 34.507
  • EURO 36.452
  • ALTIN 2870.39
  • ...
Beyşehir Gölü'ne 80 bin Sazan yavrusu bırakıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
KONYA - Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8. Bölge Müdürlüğü ile İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi işbirliği ve Beyşehir Kaymakamlığı, Beyşehir Belediyesi ve Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifinin desteği ile yapılan çalışmada Adana'da yetiştirilen ve özel havuzlarla Beyşehir'e nakledilen yavru sazanlar, Beyşehir Gölü'ne bırakıldı.


Yavru sazanların göle bırakılma çalışmalarının başında bulunan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürü Mustafa Sungur, Beyşehir Gölü'ne sazan yavrularının bırakılmasının Beyşehir'deki on binlerce balıkçı ve ailesini ilgilendiren çok önemli bir konu olduğunu belirterek, "Bugün son derece önemli bir gün. On binlerce balıkçı ailesini ilgilendiren bir gün. Bakanımızın talimatı ile 2013 yılı içerisinde Beyşehir Gölü içerisinde balıkların popülâsyonu ile ilgili Kâtip Çelebi Üniversitesine bir tespit yaptırıldı. Yapılan tespitlerde yüzde 40 oranında İsrail sazanı tespit edildi. Diğer balıklar üzerinde baskın oluşturan, zarar veren bir tür bu. Bugün Devlet Su İşleri Adana Bölge Müdürlüğünden getirilen yaklaşık 80 bin sazan yavrusu Beyşehir Gölüne bırakıldı." dedi.


Çalışmaları yerinde inceleyen Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, yapılan çalışma ile Beyşehir Gölü'nün asli balığı sazan balığı popülâsyonunun artacağına vurgu yaparak şunları söyledi; " Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu'nun talimatı ile Beyşehir Gölü'nün rehabilitasyonu konusunda İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne bir talimat verildi. Fakülte Dekanlığımız da bu talimat üzerine Beyşehir Gölünde ciddi bir araştırma yaptı. Bu araştırma sonucunda gölün suyunun temizliğinin normal olduğunu göldeki balık türlerinde ise daha sonra da gölün asli balığı olmayan Çim sazanı ya da başka bir deyişle İsrail Sazanı olarak adlandırılan balık türünün çok ciddi bir baskı uygulayarak diğer balık türlerinin azalmasına sebep olduğu yönünde bir bulguya ulaştı. İsrail sazanının gölde yüzde elli oranına ulaştığı gözlemlendi. Bu çerçevede Tarım Bakanlığımızın taşra teşkilatının yapmış olduğu çalışmaların bir benzerinin Beyşehir Gölünde yoğun şekilde yapılması yönünde bir kanaat oluştu. Orman ve Su Bakanlığı 8. Bölge Müdürlüğümüzün organizasyonu İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinin yardımları ile bugün İzmir'de yetiştirilen gölün asli balığı Sazan yavruları göle bırakıldı. Burada ki amaç gölün doğal dengesine ulaşmak... Bu doğal dengenin yakalanabilmesi adına geçtiğimiz aylarda Beyşehir'de ki balıkçılarımız da yaklaşık 50-60 ton İsrail sazanını yakalayarak imha ettiler."


Beyşehir Gölünün ekosistemde ki tahribatının önlenmesi ile ilgili çalışmanın bir yıldır devam ettiğini söyleyen Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı; "Bugünkü çalışma çok önemli. Buraya bırakılmış olan 80 bin sazan yavrusu ve gölden alınmış olan atmış tona yakın İsrail sazanının imhası ile inşallah Beyşehir gölünün üzerindeki tahribatı önemli bir süre azaltacaktır diye ümit ediyoruz. Bu çalışmalar devam edecek." dedi.


Projenin işbirlikçisi olan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nin Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay'da yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi verdi. Yapılan çalışmaların üç aşamada gerçekleştiğini belirten Tekinay şunları söyledi; "Yaklaşık 80 bin sazan balığı yavrusu Beyşehir Gölü'ne bırakıldı. Bu dönemsel çalışmanın devam ettirilmesi gerekiyor. Yani bu eko sistemi dengeleme olayında sürdürülebilirlik olayı. Bunun devamında gölün kendi türleri, siraz, akbalık, gövce gibi balıkların Bakanlığımızın da desteği ile üreterek Türkiye'nin en büyük tatlı su gölünü canlı ekosistem anlamında eski günlerine kavuşturmayı hedefliyoruz." (İlyas Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir