• DOLAR 32.536
  • EURO 34.771
  • ALTIN 2493.399
  • ...
`Batman`da alkol yasağına göz yumuluyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Memur-Sen Batman Şube Başkanı M.Şafi Özperk, Hükümet tarafından çıkarılan Alkol Yasası`na Batman`da uyulmadığına dikkat çekti. Son yıllarda Batman`da alkollü içki tüketiminin arttığını ifade eden Özperk, içki tüketiminin artmasının birilerinin yasağa göz yummasından kaynaklandığını söyledi.
 
`Alkollü içecekler rahat bir şekilde satılıyor`
Hükümetin aile ve toplumun huzurunu sağlayacak Alkol Yasağı ile ilgili güzel bir adım attığını ama bu yasağın Batman`da işlemediğini söyleyen Özperk, "Hükümet tarafından çıkan Alkol Yasası`nın üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen ilimiz ve ilçelerimizde, bu yasağın fiili anlamında uygulanmasına yönelik somut, ciddi ve olumlu adımlar atılamamıştır. Devlet, gençleri ve çocukları alkolden korumak, alkol tüketimini azaltmak amacıyla alkollü içeceklerin vitrinlerde ya da dışarıdan görülmesini yasaklamış. Batman`da halen daha bu anlamda hiçbir değişiklik yoktur ve alkollü içecek satan esnaflar eskisi gibi camekânlarında ve işyerlerinin önünde alkollü içecekleri çok rahat bir şekilde sergileyebilmektedir." dedi.
 
`Batman`da alkol konusunda herhangi bir denetin yok`
Batman`da alkollü içecek satan işyerlerinin gençleri ve çocukları alkole teşvik ettiğine dikkat çeken Özperk, "Yasa çerçevesinde akşam saat 22.00`dan itibaren alkol satışı yasaklanmış olmasına rağmen halen daha bugün itibariyle Batman`da bu konuda herhangi bir denetim, herhangi bir kontrol ve herhangi bir engelleme söz konusu değil. Daha bu işyerleri hakkında bir ceza dahi verilmiş değil. Alkol satıcıları, istediği saate kadar alkol satışları yapabilmektedir. 18 yaşından küçük gençlere alkol satışı yasaklanmış ve aynı şekilde 18 yaşından küçük gençlerin alkol satan yerlerde çalıştırılması yasaklanmıştır. Fakat maalesef bu konuda da halen daha yasanın uygulanması konusunda somut bir adım söz konusu değildir." ifadelerini kullandı.
 
`Birileri alkol yasağına göz yumuyor`
Birilerinin Alkol Yasağı`na göz yumduğunu kaydeden Özperk, "Bize göre birileri alkol yasağına göz yumarak suç işlemektedir. Emniyet ve zabıta, kendileri de adeta elleri ve kollarının bağlı olduğunu ifade etmektedir. Batman Zabıta Müdürlüğü, bu konuda il genelinde bir komisyon kurması gerekmekte ve bu komisyon eliyle denetlemeyi yapmalıdır. Halen daha Batman`da bildiğimiz kadarıyla somut bir komisyon kurulamamıştır. Bu işi yapacak komisyon kurulmadığından dolayı Alkol Yasası şuan Batman`da uygulanmamaktadır." diye konuştu.
 
`Yetkililer yasağı uygulamak mecburiyetindedirler`
Yetkililere de çağrıda bulunan Özperk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yetkililere sesleniyoruz, Hükümet bir yasa çıkarmışsa buradaki yerel dinamikler bu yasağı uygulamak mecburiyetindedirler. Yasağın uygulanmasında kimse beklenmemeli diye düşünüyorum. Son yıllarda maalesef Batman`da alkollü içki tüketimi artmış ve en korkunç, ızdırap verici olan ise, gençlerimiz bu işe heveslenmiştir ve hatta birileri bu işe yönlendirmiştir. Dolayısıyla Batman`da desteklediğimiz bu olumlu yasanın pratik, ciddi, disiplinli ve sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için komisyon kurulacaksa biran önce komisyon kurulmasını ve komisyonunda görevini yapmasını talep ediyoruz. Aksi takdirde biz sivil toplum kuruluşları, farklı yöntem ve şekillerde sesimizi yükseltmeye başlayacağız."
 
İşte alkolün bir kısım zararları:
-Tecavüzlerin yüzde 80`i, trafik kazalarının yüzde 60`ı yangına sebebiyetlerin yüzde 16`sı alkol kaynaklıdır. Trafik kazalarında ölenlerin yüzde 50 si, düşerek ölenlerin yüzde 45`i cinayetlerin yüzde 50-70 `i ve anne baba katillerinin yüzde 20 sinin alkol kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Bunlar istatistiklere yansıyan verilerden bir kısmıdır. Alkol nedeniyle boşanan, servetini, işini, itibarını yitirenler, kısırlaşan, hastalanan, erken ölen, çocukları felçli ve hastalıklı olanlar ve bunların devlete olan maliyeti ise bu istatistiklerin dışında kalan yıkımlardır.(M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir