• DOLAR 32.52
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2450.534
  • ...
"Bayram namazında bulunmamayı eksiklik olarak görmeliyiz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Bayram namazının önemi hakkında konuşan Diyarbakır İl Müftü Yardımcısı Mehmet Sırrı Şık, Bayram namazlarında bulunmak gerektiğini söyledi. Bayram namazında bulunmamanın bir eksiklik olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Şık, bayramlarda dargınlıkların giderilmesi gerektiğini ifade ederek aksi halde şeytanların bayram edeceğini ifade etti.

Bayram namazlarına iştirâkın önemine vurgu yapan Şık, "Resulullah (s.av) bayram günlerinde, hem Ramazan Bayramı hem de Kurban Bayramı için bütün ahaliyi bayram namazının kılınacağı yere davet ediyormuş. Çünkü bayram namazı ve o namaz esnasındaki manzara aslında ümmetin bir manzarasıdır, o birleştiricilik ve sevinci paylaşma vesilesinden dolayı. Bayram namazı her ne kadar Şafii mezhebinde sünnet olarak anlaşılmış olsa bile yine de bizim bu namazın çok önemli olduğunu, Resulullah'ın (s.a.v) özellikle herkesi davet ettiğini bilme şuuruyla o bayram namazından istifade etmememiz için bir neden olmadığını düşünmemiz gerekiyor. Namazda kurbanın ehemmiyeti, fazileti ile ilgili konular anlatılıyor. Kurbanın hatırası olan Hz. İbrahim'in kurban ile ilgili hatırası canlandırılıyor. Ondan dolayı Kurban bayramı namazında bulunmak hakikaten ümmetten bir fert olarak üzerimize düşen bir görev olduğunu ve orada olmadığımız zaman bir eksikliğin olduğunu algılamamız gerekiyor." dedi.

Bayramlarda dargınlıkların giderilmesi gerektiğinin altını çizen Müftü Yardımcısı Şık, "Gerek Ramazan Bayramı gerekse de Kurban Bayramı insanın birbirine kucak açtığı, aradaki kırgınlıkların bertaraf edildiği, sevgi ve muhabbet gözü ile birbirine bakmaları gereken günlerdir. Hayatımızın önemi açısından diyebiliriz ki bu günlerde biz bayram yapmazsak şeytanlarımız ve düşmanlarımız bayram edecektir. Bayram günlerinde, var olan gerginlikleri, işlenen hataları ve kusurları bir kenara bırakmak suretiyle kalbi bütün nefretlerden, bütün düşmanlıklardan temizlemeliyiz. Eğer bu şekilde biz bir araya gelip bayramı kutlayacak olursak bayramı yapan biz olacağız. Ama bayram gelip geçmiş olmasına rağmen hâlâ kırgınlıklar, küskünlükler devam edecek olursa şeytanlar ve düşmanlarımız bayram edecekler. Çünkü bayram bile bizim huzurumuzu sağlayamıyorsa, huzuru veren başka hiçbir neden olmayacaktır." şeklinde konuşmalarını noktaladı. (Hüseyin Yalçın/M.Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir