• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Siyonist Çete ile 'Nimbus Projesi' Anlaşması  GOOGLE’DAN SOYKIRIMI DESTEKLEYEN ANLAŞMA
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul

Katar merkezli Al Jazeera kanalına konuşan uzmanlar, "Nimbus Projesi" adı verilen ve Nisan 2021'de işgal rejiminin Google ve Amazon şirketleriyle imzaladığı 1,2 milyar dolarlık projeye ilişkin endişelerini paylaştı. Uzmanlar, veri depolaması, toplaması, analizi, veri üzerinden motif ve özellik tanımlaması ve bu toplanan bilgilerle olası veri ve motif tahmini yapılmasını sağlayan bir bulut (Cloud) ve makine öğrenimi sistemi olan "Nimbus Projesi"nin işgal rejiminin kullanımında olmasının potansiyel tehlikelerine dikkati çekti.

Amnesty Tech grubu geçici direktörü Damini Satija, işgalcilerin halihazırda büyük çaplı gözetleme teknolojisine sahip olduğunu, söz konusu projeyle işgal rejimine ileri seviyede teknoloji sağlandığını ve bunun kullanımının ise zaten var olan insan hakları ihlallerini daha da hızlandırabileceğini belirtti. Satija, söz konusu projenin işgalcilere kendi ihtiyaçlarına uyarlayabileceği bir araç sunabileceğini, bunun ise Filistin halkına yönelik baskı, tahakküm ve ayrıştırma sistemi olan "apartheid"ı teşvik edeceğini kaydetti.

GOOGLE ÇALIŞANLARI, "NİMBUS PROJESİ"NDEN HABERSİZ

YouTube'da çalışan yazılım mühendisi Zelda Montes ise söz konusu projeye ilişkin Google'ın, çalışanlarına danışmadığını söyleyerek, "Pek çok çalışan bu sözleşmenin içinde olduğunu bile bilmiyor. Google'da yaklaşık 180 bin çalışan var ancak bu kişilerin çok küçük bir kısmı işgal rejimiyle böyle bir sözleşme olduğunu biliyor." ifadelerini kullandı. Projenin "gizliliği" nedeniyle bilgilerinin kısıtlı olduğuna dikkati çeken Montes, "Emeğimizin bilmediğimiz şekillerde kullanılmaması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

Montes, işgalcilerle yapılan anlaşmaya dahil olmalarından duyduğu rahatsızlığa dair de şöyle konuştu: "Doğası gereği siyasi olan bir sözleşmeyi tarafsızmış gibi göstermeye çalışmanın çok sorumsuzca olduğunu düşünüyorum çünkü bir hükümetle sözleşme yapıyorsunuz ve bu da siyasi bir şey. Şu anda dünyadaki en yüksek mahkeme tarafından soruşturulan israil hükümeti ile neden herhangi bir sözleşme yapıyoruz?"

NİMBUS PROJESİ NEDİR?

Nimbus Projesi, veri depolaması, toplaması, analizi, veri üzerinden motif ve özellik tanımlaması ve bu toplanan bilgilerle olası veri ve motif tahmini yapılmasını sağlayan bir bulut (Cloud) ve makine öğrenimi sisteminden oluşuyor. Nimbus Projesi adı verilen 1,2 milyar dolarlık projenin sözleşmesi Nisan 2021'de işgal rejimi ile Google ve Amazon şirketleri arasında imzalandı. İşgal rejiminin sözde Maliye Bakanlığı, 21 Nisan 2021'de söz konusu anlaşmaya ilişkin açıklamasında, işgal rejiminin yaklaşık 1,2 milyar dolar bir yatırımla kendi yerel bulut depolama sunucu merkezlerini kurmasını sağlayacak devasa bir devlet ihalesi olan Nimbus Projesi'ni, Google ve Amazon'un kazandığını duyurdu. Söz konusu sistem, işgal rejimi ve ordusunun sağladığı tüm veri tabanları, kaynakları hatta sokak ve dron kameraları gibi canlı gözlem kaynaklarındaki tüm verileri kendinde toplayabilme özelliğine sahip.  AA

Google mühendisi FİLİSTİNLİLERİ TEHLİKEYE ATAN PROJEYİ PROTESTO ETTİ

Geçtiğimiz haftalarda bir Google mühendisi, New York'ta düzenlenen teknoloji konferansında Google yöneticisini protesto etti.

Dış Haberler Servisi

Mühendis Filistinlilere yönelik soykırımda suç ortağı olduğu gerekçesiyle işgal rejiminin Nimbus projesini geliştirmeyi reddetti. Google’ın işgal rejimi Genel Müdürü Barak Regev'e konuşması esnasında tepki gösterdi. Filistinlileri tehlikeye atan bu teknolojiyi geliştirmeyi reddettiğini belirten Google mühendisi şunları kaydetti: “Ben bir Google Cloud mühendisiyim ve soykırım Apartheid ve gözetleme yetilerini artıran bir teknoloji geliştirmeyi reddediyorum. Nimbus projesi Filistinlileri tehlikeye atıyor. Apartheid’a hizmet etmek için kullanılacak bir Cloud teknolojisi geliştirmeyi reddediyorum. Apartheid için Cloud’a hayır.”  

Bu haberler de ilginizi çekebilir