• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Osmanlı'yı kubbelerle anlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Osmanlı tarihini, 600 yıl boyunca yapılan camilerinin kubbelerini özel bir teknikle fotoğraflayarak anlatan fotoğraf sanatının önemli ismi Kamil Fırat, 3. Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali'nde fotoğraf severlerle buluştu.

Bursa Kent Konseyi (BKK) organizasyonunda, Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle, BUFSAD ve gönüllülerin istekli çalışmasıyla devam eden 3. Uluslararası Bursa FotoFest, fotoğraf sanatının büyük isimleri Bruno Barbey ve Thomas Hoepker'in ardından Türk fotoğraf sanatının önemli ismi Kamil Fırat'ı ağırladı.

Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Orhangazi Salonu'ndaki programda, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim üyesi Kamil Fırat son 30 yılda yaptığı fotoğraf çalışmalarını anlattı. 1986-1989 yılları arasında atlar üzerine fotoğraf çalışması yaptığını söyleyen Fırat, bu yüzden birçok kişinin kendisini at fotoğrafçısı olarak tanıdığını belirtti.

"Osmanlı'nın ilk yaptığı camiden son yaptığı camiye kadar ki dönemi anlattı"
2002 yılında 15 yıllık çalışmanın sonucu olan 'Kıyı' isimli sergiyi yaptığını, 2004 yılında ise 'Kubbe' çalışmasını açtığını kaydetti. 'Osmanlı tarihi nasıl anlatabilirim?' diye düşünerek yola çıktığını söyleyen Fırat, Osmanlı'nın en özel uygulamasının da camiler olduğunu belirtti. Çalışmasında Osmanlı'nın ilk yaptığı camiden son yaptığı camiye kadar ki dönemi anlattığını ifade eden Fırat, "Osmanlı'yı geleceğe aktarmak için 'Kubbe' çalışmasını yaptım. Fotoğraflardaki kubbelere bakarak Osmanlı'nın geçirdiği süreci de görüyorsunuz. Bu çalışmada özel bir makine tasarladım. Fotoğraflarda optiğin ürettiği tüm görüntü var. Sonradan daire içinde dönüştürülmedi. Camilerin zamansızlığını anlatmaya çalıştım. Bazen üretilmiş makineler anlatacağınız konu için yeterli olmayabiliyor. Bende oturup yeni makine ürettim. Balık gözü optikle hikayeyi anlatamazdım" dedi.(Zeki Aras-İLKHA)
.

Bu haberler de ilginizi çekebilir