• DOLAR 32.452
  • EURO 34.742
  • ALTIN 2436.38
  • ...
YYÜ' de El Sanatları Merkezi açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - YYÜ kampusunda 2 bin metrekare kapalı alanda yapılan El Sanatları Merkezi törenle açıldı. 400 metrekarelik sergi salonu, 7 atölye ve 2 deponun bulunduğu merkezde, 8'i dokumacı, 3 memur ve 2 akademisyenin görev alacak.

 

El sanatları Merkezinin açılışını YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal yaptı. Prof. Dr. Battal, yaptıkları eserleri sergi salonunda görücüye çıkararak yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açmayı hedeflediklerini belirterek, şöyle konuştu:

 

"Merkezimizi çok daha fazla geliştirmek üzere gerekli proje desteklerimizi sağlıyoruz. Ayrıca halı ve kilimin dışında savatlı gümüş işlemeciliğini de daha önceden başlatmıştık. Bunun da ötesinde Bardakçı köyünün eski sanatı olan çanak, çömlek yapım sanatını da İnşallah canlandıracağız. Bunun için fırınlarımız, karma makinelerimiz hazır. Önümüzdeki yıl itibarıyla da üretim yapmaya başlayacağız. Köydeki yaşlı insanlarımızdan destek almak suretiyle burada çanak, çömlek ve seramik yapabileceğiz. Bu merkezimiz, Van Kedi Evi'nin turistik değeri kadar değerli bir yer olacak. Zaten kedi evine gelen turistlerimizi de artık bu merkez müdürlüğümüze de yönlendireceğiz."

 

El sanatları müzesi kurulacak
El Sanatları AUM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kulaz ise, merkezdeki 2 atölyede kilim ve tiftik dokuması yaptıklarını, gümüş atölyesi ve seramik atölyesini de yakın zamanda faaliyete geçireceklerini ifade etti.

 

İlk etapta El Sanatları Kültür Merkezi haline dönüştürmeyi hedefledikleri merkezde, özellikle Van'ın yok olmuş geleneksel el sanatlarını canlandırmayı amaçladıklarını anlatan Kulaz, şimdilik önceliklerinin kilimler olduğunu belirterek, "Doğu Anadolu Bölgesinin en zengin kilim arşivine sahibiz. İkinci aşamada ise rektörlüğümüzün destekleriyle halılarımızı da buraya kazandıracağız. Savatlı Gümüş, Van'ın eski mesleklerinden birisi. Hatta Anadolu'daki önemli birkaç merkezden bir tanesi. Bütün aşamalardan sonraki asıl hedefimiz, burayı bir kültür merkezi haline getirmek ve üniversiteye bağlı El Sanatları Müzesini kurmaktır. İnşallah bunu gerçekleştireceğiz ve Van'ın bütün el sanatlarını burada sergileyeceğiz." dedi. (Mehmet Aldemir - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir