• DOLAR 32.292
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2396.62
  • ...
Kurban Bayramı'nda beslenmeye dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA- Etin yoğun olarak tüketildiği Bayramı'na sayılı günler kala uzmanlardan dikkatli beslenme ile ilgili önemli uyarılar geliyor. Kurban Bayramı'nı beslenme olarak diğer günlerden çok farklı olmaması gerektiğini söyleyen uzmanlar çok fazla et ve şekerden kaçınılması gerektiğine vurgu yaptı.

Konuyla ilgili önemli uyarılarda bulunan Gıda Mühendisi Fethullah Özsoy, Kurban Bayramı'nı beslenme olarak diğer günlerden farklı olmaması gerektiğini söyleyerek aksi halde kalp krizine bile yol açabileceğini belirtti.

Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanında et tüketiminin de arttığını hatırlatan Özsoy, etlerin vücudumuzun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağı olduğunu ifade ederek ,iyi kalite proteinin yanı sıra yağ, mineraller ve vitaminleri de içerdiğini söyledi.

Ancak C ve E vitaminini içermediğini belirten Özsoy, "Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için oldukça önemlidir."dedi.

"Kurban Bayramının en önemli konusu kurbanlıklardır"
Ağır bir öğün sonrasında kalp krizi geçirme riskinin artacağının altını çizen Özsoy, "Bu nedenle, size gıda mühendisi olarak bir önerim var: Kurban Bayramı'nda bazı kurallara uyarak, bayramı bayram gibi yaşayarak beslenebilirsiniz. Kurban Bayramı'nın en önemli konusu kurbanlıklardır. Kurbanlık kesimlerinin İslam'ın emirlerine uygun kesilmesine dikkat edilmesi gerekir. Çünkü İslam'ın tüm emirlerinde mutlak suretle maddi ve manevi anlamda fayda vardır. Bunun yanında kesimin mutlaka uygun ve sağlıklı ortamlarda yapılması gerekmektedir."şeklinde konuştu.

"Hasta ve yaşlılar daha dikkatli olmalı"
Kurban Bayramında özellikle obezite, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı vb. sağlık problemi olan bireyler ve yaşlıların beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Özsoy, "Çünkü yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan bireyler, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdırlar." Şeklinde konuşarak özellikle hastaların daha dikkatli olmalarını söyledi.
Etlerin sindirimi zor olan besinler olduğunu belirten Özsoy, "Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimi zorlaştırır. Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak hastalığı olan bireyler kurban etlerini hemen tüketmemeye özen göstermeli takriben 8-10 saat beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidirler."diye konuştu

"Sağlıksız pişirme kanser riskini artırıyor"
Kırmızı et tüketimi ile ilgili çalışmaların oldukça fazla olduğunu kaydeden Özsoy, yapılan çalışmalarda sıklıkla sağlıksız pişirme tekniği ile pişirilen kırmızı et tüketen bireylerin kolon ve mide kanserine yakalandıklarının tespit edildiğini söyledi.
Bu nedenle kırmızı et tüketiminde haşlama öncelikli olmak kaydıyla, fırınlama ve ızgara yöntemleri kullanılarak pişirilmesinin daha güvenli olduğunu ve uzmanlarca önerildiğini sözlerine ekleyen Özsoy, "Etli sebze yemeklerine yağ kullanmamak en sağlıklı yöntemdir. Çünkü etin yağı yemeğin pişmesi için yeterlidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır."diye ifade etti.

"Gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt, cacık tercih edin"
Bayramda dikkat edilmesi gereken hususları sıralayan Özsoy; "Güne mutlaka kahvaltı ederek başlayınız gün içerisinde 3 öğün yemek yiyin. Size verilen ikramlardan küçük miktarlarda tüketin veya tatlı ve çikolata yerine sütlü tatlıları ve meyveleri tercih edin. Şekerlemeler ve tatlılardan mümkün olduğunca uzak durun. Kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etleri yavaş ve düşük ısıda pişirin. Mutlaka yanında çoban salata veya taze nane-maydanoz tüketin. Bol taze sebze ve kabuklu meyve tüketin. Günde 6-7 su bardağı ılık su tüketin. Yemeklerde asitli, gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt, cacık tercih edin."şeklinde ifade etti.

"Hastalar hastalıklarına özgü diyetlerine devam etsin"
Önemle vurgulanması gereken bir noktanın da diyabet, böbrek hastalığı, yüksek tansiyon, kalp - damar hastalığı veya mide rahatsızlığı olan bireylerin bayram süresince hastalıklarına özgü diyetlerine devam etmeleri gerektiğini söyleyen Özsoy, bu hastaların özellikle hamur işleri tüketimlerinde sınırlama yapmaları, özellikle diyabetli bireylerin şekerden uzak durmaları gerekmediğini belirtti.

Kurban etini saklarken nelere dikkat edilmeli?
"Kurban eti uygun koşullarda kesildikten sonra, etler hayvanın uygun yerlerinden yağlı kısımları ayrılarak parçalanmalıdır. Kesilen kurban eti mutlaka buzdolabında 1 gün bekletilmelidir." diyen Özsoy. "Bekleyen et böylece suyunu verecek ve daha iyi pişirmeye hazır hale gelecektir."dedi

Etlerin, büyük parçalar şeklinde değil kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak ayrılması, günlük pişirilecek miktarlara bölünmesi ve buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanması gerektiğini belirten Özsoy, "Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta eksi 2 derece birkaç hafta, derin dondurucuda ise eksi 18 derece de daha uzun süre ile saklanabilir."dedi.
Etlerin kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinler olduğunun altını çizen
Özsoy, "Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözdürülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme yeri oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit edebilir. Bu nedenle buzlukta saklanan etler buzluktan çıkartılınca yemek içinde tamamen kullanılacak şekilde parçalara ayrılarak buzluğa konulmalı, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır."şeklinde konuştu.

"Fakir ve muhtaç aileler unutulmamalı"
Son olarak şimdiden bütün İslam âleminin kurban bayramını kutlayan Gıda Mühendisi Fethullah Özsoy, "Kurban bayramını ibadet niyeti ile ihya etmeliyiz. Fakir ve muhtaç aileler unutulmamalı, onlara paylarını fazlası ile vermeli. Bayramı et bayramı olarak değil bir paylaşma ve Hz. İbrahim ile ailesinin bilinci ile ihya etmeliyiz." şeklinde konuşarak Tüm İslam aleminin Kurban bayramı mübarek olsun inşallah."diyerek sözlerini noktaladı.(Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir