• DOLAR 32.343
  • EURO 34.876
  • ALTIN 2372.278
  • ...
40 yıllık terzi, yetiştirecek çırak bulamıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birçok meslekte olduğu gibi terzilik mesleğinde de yetiştirmek üzere çırak bulamama sorunu yaşanıyor.

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde 40 yıllık terzi Adem Tokay, gençlerin çalışmak istememesi, zorunlu okul ve ekonomik şartlar nedeniyle çırak sıkıntısı yaşadıklarını belirtti.

Artık son zamanlarda terziliğe karşı olan ilginin oldukça azaldığını belirten yılların emektar terzisi Tokay, çırak yetişmezse terzilik mesleğinin son nesli olduklarını ve mesleğin yıllar içinde biteceğini dile getirdi.

"Herhalde son nesil biz kalacağız gibi"

Adem Tokay

İlkokulu bitirdikten sonra önce konfeksiyon işine girdiğini daha sonra terziliğe adım attığını belirten Tokay, "Şu anda yaşım 54, ilkokuldan sonra bu yaşıma kadar terzi olarak hayata devam ediyoruz. Emekli olduk ama hayat devam ediyor. Yanımızda birkaç çalışan arkadaşlarımız oldu; dükkan açan oldu, sanatı iyi kavrayanlar oldu ama bundan sonraki süreçlerde iyi bir eleman bulmakta zorlanıyoruz ve kaliteli eleman bulamıyoruz. Sıkıntı yaşıyoruz. Çırağın zaten bu alemde yetişmesi daha çok zor çünkü gençlerimiz artık 'okuyup üniversite mezunu olalım' diyor. İnsanların sanata fazla bir ilgisi kalmadı, daha farklı alanlara yöneliyor. Biz de bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. Herhalde son nesil biz kalacağız gibi. Bundan sonraki süreçte eleman bulmakta daha çok sıkıntı yaşarız diye düşünüyorum." dedi.

"Gençlerimiz sanattan daha çok daha kolay daha çabuk zengin olma yönlerine kaçıyorlar"

Çırak yetişmemesinin sebeplerden bir tanesinin de gençlerin okul okuyarak üniversite mezunu olmak istemeleri olduğunu dile getiren Tokay, "Gençlerimiz, hazır iş olsun istiyor. Yani daha rahat, takım elbiseyle, altlarında araba olan masa başı yani emekçi değil de daha rahat para kazanılan işlerde çalışmak istiyorlar. Bizim bu işte tabii ki birşey üretmeden olmuyor. Sanat onu gerektiriyor, insanlara bir şey vermemiz gerekiyor. Haliyle ekonomiye de tabii ki burada katkımız oluyor ama işte gençlerimiz biraz daha rahat iş arıyorlar. Gençlerimiz sanattan daha çok kolay ve çabuk zengin olma yönlerine kaçıyorlar." şeklinde sitemde bulundu.

"İnsanların hangi sanatta meyilli olduğuna göre yön verilse bence daha iyi olur"

Devletin okuyamayan gençleri sanata yönlendirmesi gerektiğinin altını çizen Tokay, "Aslında okullarda rehber öğretmenler var. Rehber öğretmenler bu gibi görevleri yapabilseler insanların hangi sanatta meyilli olduğuna göre yön verilse bence daha iyi olur. Okuldaki rehber öğretmene benim gördüğüm kadarıyla çok iş düşüyor. Okuyamayan gençlere yönlendirme yapılabilir, sanata yönlendirilebilir. Öğretmenlerimiz nasıl ki dersleri sevdirdiyse bu işler de böyledir. Bizim sanatımızı da gençlerimizin sevmesi lazım ki bu işi yapsınlar. Bir insanın bir işi yapması için sevmesi gerekiyor. Bu işe severek başlamak lazım. Çünkü sevmediği bir işi devam ettiremez, devamı da gelmiyor. Kişiye göre değişiyor ama sevmesi lazım, sevdiği zaman her şeyi göze alıyor ve fedakarlık yapmaya başlıyor." diye belirtti.

"Her geçen gün direncimiz biraz daha düşüyor"

Terzilik mesleğinin daha iyi yerelere gelebilmesi için teşvikler gerektiğinin altını çizen Tokay, "Bu işlerde biraz devletimizin, belediyelerimizin destek vermesi gerekiyor. Bu süreçlerde kiraların da çok artmasıyla meslek sahibi olan kişiler de zor durumda kaldı. Çünkü her geçen gün direncimiz biraz daha düşüyor. Sanatkar olmamız yeterli gelmiyor çünkü kazandığınız para da yeterli gelmeyince kiralar arttı, elektrikler, giderler de artıyor; maliyetler artıyor. Bizde zor durumda kalmaya başlıyoruz. Sanatın daha iyi yerlere gelmesi için de teşviklerin olması gerekiyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir