• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
"3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN-Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar, "3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü" münasebetiyle yazılı basın açıklaması yaptı. Acar, fiziksel aktivitenin, kas ve eklemleri kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlandığını belirterek, fiziksel aktivitenin bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisi olduğunu kaydetti.

 

Acar daha sonra, düzenli fiziksel aktivitenin, sağlıklı kilonun sürdürülmesi, dayanıklılık, güç ve esnekliğin artmasındaki rolünün yanı sıra toplumda sık görülen kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığı açıkça bilindiğini ifade etti.

 

Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizliğin, dünya genelindeki ölümlerin risk faktörü sıralamasında dördüncü sırada yer aldığına dikkat çeken Acar, "Fiziksel hareketsizlik Dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6'sını oluşturmaktadır. Meme ve kalın barsak kanserlerinin yaklaşık yüzde21-25'inin, şeker hastalığının yüzde 27'sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30'unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir" dedi.

 

Obezitenin günümüzde yaygınlaşmasının nedenlerinden birinin hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşması olduğuna işaret eden Acar, "Dünya genelinde fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 2'si ile ilişkilendirilmektedir. Fiziksel aktivitenin arttırılması sağlık harcamalarının dolayısıyla ekonomik maliyetin azaltılmasında uygulanabilir, maliyet etkin ve en temel stratejilerden birisidir. Sağlık Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen "Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması" sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin yüzde 71.9'unun hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir" açıklamasında bulundu. (Mehmet Mikyas-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir