• DOLAR 32.223
  • EURO 34.933
  • ALTIN 2444.474
  • ...
Yeni Zelanda'daki cami saldırılarının faili, olaydan 4 yıl önce hedef almak istediği yerleri paylaşmış
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"The Conversation" adlı yayın kuruluşu, saldırının faili Brenton Tarrant'ın, "4chan" adlı çevrim içi forumdaki gönderilerinin incelendiği bir rapor yayımladı.

Rapor kapsamında araştırmacılar, çevrim içi ortamların "tek başına hareket eden teröristlerin radikalleşmesindeki" rolünün Tarrant'a etkisini değerlendirdi.

Raporda, Tarrant'ın 2019'daki Christchurch saldırılarından yaklaşık 4 yıl önceki paylaşımlarında, ibadet alanları, okullar gibi "önemli yerlerde" farklı ırklardan kişilere "saldırmak istediğini" belirttiği ortaya koyuldu.

Tarrant'ın Mart ve Ağustos 2018'de yaptığı paylaşımlarda da Müslüman topluma olan "nefretine" ve "bir tür saldırı düzenleme" niyetinin arttığına ilişkin ifadelerin yer aldığı belirtilen raporda, teröristin, küçük yerleşim yerlerindeki camilere ve buralarda ibadet edenlere ilişkin "şiddet eylemlerini" değerlendirdiği kaydedildi.

Raporda, bir camiye saldırı tehdidi içeren bir paylaşıma, Tarrant'ın "Yakında." yanıtını verdiği aktarıldı.

Tarrant'ın söz konusu çevrim içi forumdaki anonim paylaşımlarında kimliğinin tespiti için gönderilerin tarih, saat ve konumunun incelendiği ifade edildi.

Yeni Zelanda Kraliyet Komisyonunun, bu terör saldırılarına ilişkin 2020'de yayımlanan raporunda, Tarrant'ın, "aşırı sağcı tartışma sitelerini" kullanmadığını söylediği aktarılmıştı. Ancak aynı raporda, saldırganın, "aşırı sağcı" tartışmaların yer aldığı "4chan ve 8chan" adlı forumları kullandığı ifade edilmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir