• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Tarihte bugün: 20 Şubat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1622: Genç Osman olarak da bilinen II. Osman katledildi. Genç Osman 14 yaşında iken, amcası Sultan Birinci Mustafa'nın tahttan indirilmesi üzerine Osmanlı tahtına oturdu. Tahta çıkar çıkmaz devlet erkanı içindeki üst düzey yetkilileri değiştirdi, müderris ve kadıların atanma yetkilerini Şeyhülislamdan aldı. Ayrıca Yeniçeriler içinde de düzenlemeler yapmak istedi. Genç Osman’ın bu düşüncesinden yeniçeriler haberdar oldu. Yeniçeriler töreye göre hanedan ailesinin kanı kutsadığı için Genç Osman’ı boğarak katlettiler. Genç Osman, kısa süren saltanat dönemine rağmen önemli kararlara imza atmıştır. Bunlardan en önemlisi, kahvehaneleri meyhaneleri bütün ısrarlara rağmen kapaması olmuştu.  

1833: Mısır'da çıkan isyanın bastırılması için Rus Filosu İstanbul'a geldi.

1914: İstanbul'da ilk elektrikli tramvay sefere başladı.

1928: İstanbul'da ''Vatandaşları Türkçe konuşmaya teşvik'' toplantısı yapıldı.

1941: Yahudiler için transit vizesine ilişkin talimatname yayınlandı. Bu şekilde ister diğer Avrupa ülkelerinden gelen isterse yurt içindeki Yahudiler hiçbir zorlukla karşılaşmadan Filistin topraklarına geçebileceklerdi

1970: Boğaziçi Köprüsü'nün temeli, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakan Süleyman Demirel tarafından törenle atıldı. Üç yılda tamamlanan köprü, 29 Ekim 1973'te açıldı. İstanbul’un iki yakasının asmalı bir köprüyle birleştirilmesi ilk defa 2. Abdulhamid tarafından düşünüldü ve planlanması yapıldı ancak tahtan indirilmesiyle yarım kalmıştı

1993: Mersin’de arkadaşları ve çevresi tarafından çok sevilen bir şahsiyet olan Süleyman Akyüz, 20 Şubat sabah namazından sonra, açtığı dükkânında PKK tarafından şehid edildi. Süleyman Akyüz daha önce de çeşitli tehdit ve saldırıya uğramış, dükkânı bombalanmıştı.

2003: Yüksek Seçim Kurulu, İşçi Partisi ve bazı vatandaşların Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın Siirt'ten milletvekili adaylığına karşı itirazlarını oybirliğiyle reddetti.

2009: Dünyada ekonomik kriz yaşandı. İngiltere'nin son banka kurtarma operasyonlarıyla toplam borcu 2 trilyon sterline ulaştı. Almanya'da Federal Cumhuriyet tarihindeki en büyük ekonomik yardım paketi olan 50 milyar avroluk ikinci konjonktür paketi onaylandı.

2018: Gök bilimciler, Samanyolu Galaksisinde güneş sistemi dışında 95 yeni öte gezegenin varlığını keşfetti.

2019: Mısır’da başsavcı Hişam Berekat'a düzenlenen bombalı saldırıdan sorumlu olduğu iddiasıyla idama mahkûm edilen 9 İhvan-ı Müslimin üyesi genç, Kahire İstinaf Cezaevi’nde asılarak şehid edildi. Mısır’daki idam zulmü büyük tepki toplarken, idam edilenler arasında bulunan Mahmud el Ahmedi'nin, mahkeme salonunda söylediği son sözler kan donduran cinstendi. Mahmud el Ahmedi, "suçunu itiraf ettin" diyen hâkime, zindanlarda yaşadıkları ağır işkenceleri anlatan Ahmedi, "bana elektrikli işkence cihazı ver, sana, 20 kişiye Enver Sedat’ı öldürdüğünü itiraf ettireyim. Bize Mısır’a 20 yıl yetecek kadar elektrik verdiler" dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir