• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
Naci Görür'den bir il için korkutan deprem uyarısı...Hangi ilde büyük deprem bekleniyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

11 ili etkileyen 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin ardından bir çok bölgede sarsıntılar meydana geliyor.. Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz  Doğu Anadolu Fayı'nın tarih boyunca büyük depremler ürettiğini, 6 Şubat depremlerinin meydana geldiği faylar üzerinde en az 300 yıl daha büyük bir deprem olmayacağını dile getirdi.

Tüysüz, "Bu faylarda herhangi bir şekilde artçı depremler olabilir. 5'llik depremler olabilir, 4'lük depremler olabilir, belki biraz daha üzerine çıkabilir. Ama 7 ve 7'nin üzerinde bir deprem bunlar üzerinde artık mümkün değildir. Malatya, büyük deprem tehlikesini atlatmıştır ama deprem tehlikesi geçmemiştir. Yakın zamanda dikkat çekilen yerlerden bir tanesi 6 Şubat depreminin ucunda Çelikhan ile Pütürge arasında olan biri kesimdir. Burası da 5-6 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeli vardır ki geçenlerde 5,2'lik depremin burada olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla burayı da artık tehlike dışı bırakmak mümkün olabilir." diye konuştu.

NACİ GÖRÜR'DEN GAZİANTEP İÇİN UYARI

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür Doğu Anadolu sınır fayının kırıldığını ve artık o bölgenin uzun bir süre sorun olarak görülmeyeceğini dile getirdi. Görür konuşmasında “Gaziantep’in deprem hattı asıl batısında Doğu Anadolu sınır fayı, o kırıldı. Ondan artık uzun bir süre tehdit gelmeyecek. Fakat Gaziantep’e daha yakın olan Ölüdeniz Fayı’nın kolları var, onlar stresle yüklendi. Ne zaman deprem olacak bilmiyoruz. Onların deprem oluşturma periyotları kimi araştırmalara göre 500 sene deniliyor. Ama üzerinde depremin en son ne zaman olduğunu bilmiyoruz” dedi.

Prof. Dr. Görür konuşmasını şu ifadeler ile sürdürdü:

"Ben bir belediye başkanı olsam önce Gaziantep’in mikro bölgeleme çalışmasını yaparım. Bu da şu demek; Gaziantep’i mikro karelere bölmek. Kayaların direncini inceleyeceksiniz, ayrıca jeolojisini yapacaksınız. Bunları incelemeden, ne olduğunu anlamadan Gaziantep’i depreme dirençli yapamazsınız. Gaziantep’e kayma dalga hızının dağılımını bulacaksınız. Deprem sırasında Gaziantep’in neresi daha hızlı sallanıyor neresi daha az sallanıyor, bunu bilmeniz lazım”

Bu haberler de ilginizi çekebilir