• DOLAR 32.57
  • EURO 35.003
  • ALTIN 2451.939
  • ...
Öğrenciler için en önemli öğün 'kahvaltı'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Mersin Halk Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, 2013-2014 eğitim öğretim döneminin başlaması nedeni ile yazılı bir açıklama yaptı. Dr. Kemik açıklamasında, "Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme herkes için, özellikle de çocuklar için gereklidir; çünkü bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürdürülmektedir." diye belirtti.

 

Özellikle hızlı büyüme ve gelişme dönemlerinde beslenmenin önemine değinen Dr. Aytekin Kemik, "Okul çağı döneminde, öğrencilerin bedensel ve zihinsel gelişimlerini en iyi şekilde tamamlamalarına ve ileriki yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarına destek olmak gerekir." diye ifade etti.

 

Okul eğitimi için beslenme önemli
Dr. Kemik, "Yapılan çalışmalarda, yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri, okulda devamsızlık sürelerinin uzadığı ve okul başarılarının düşük olduğu ortaya konmuştur." dedi.

 

Gıdalar yeterli ve dengeli tüketilmeli
Alınan gıdaların yeterli ve dengeli olmasına dikkat edilmesi gerektiğine değinen Dr. Kemik, şu bilgileri verdi: "Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmeleri önemlidir. Ayrıca, hastalıklara karşı daha dirençli olmaları, göz, cilt ve sindirim sistemlerinin sağlıklı olması için her gün en az 5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketmeleri önerilmektedir."

 

Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltı
Öğrenciler için en önemli öğünün kahvaltı olduğunu vurgulayan Dr. Kemik, "Kahvaltı yapılmadığı takdirde, dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olmaktadır. Bu nedenle, güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltı ile başlamak öğrencilerin okul başarısının artmasında son derece önemlidir." ifadelerini kullandı.

 

Açıktan yiyecek almayın
Dışarıda açıkta satılan ürünler hakkında da velileri uyaran Dr. Kemik son olarak şunları söyledi: "Açıkta satılan besinler, yeterince güvenilir ve temiz değildir. Ayrıca, uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri için çabuk bozulma riski taşırlar. Bu nedenle, özellikle okul çevresinde açıkta satılan besinlerin kesinlikle satın alınmaması gerekmektedir." (Osman Öksüz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir