• DOLAR 32.569
  • EURO 34.952
  • ALTIN 2437.059
  • ...
 Bakan Yazıcı: Başörtülü Öğretmen Oluyor da Öğrenci Niye Olmasın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı demokratikleşme paketi nin uygulaması ve hayata geçme süreciyle ilgili soruları cevapladı.

`İdari düzenlemelerle ilgili kısım hemen ilgili bakanlıklar tarafından yapılır` diyen Yazıcı, "Bu sene içerisinde 2013 yılı sonuna kadar çözümlenir. Mevzuatı ayıklayacaksınız bazılarını gündemden kaldıracaksınız. Bunlar fazla zaman almaz arkadaşlarımızın da bu konularla ilgili hazırlıkları vardır. Yasal olanlar da Meclis gündemine göre peyderpey gelir ama fazla uzamaz öyle sanıyorum. Türkiye gündemindeki konularla ilgili uygulamalarla esneyecek. Ayırımcılığa ilişkin ceza kanunlarının düzenlenmesi TCK ile olur o düzenlemeler de 2014 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşir diye düşünüyorum. Ama diğer partilerin desteği olursa hemen de olur. Muhalefet hemen getirin geçirelim derlerse hemen çıkar 5-10 gün içinde çıkabilir.” Şeklinde konuştu.

Bakan Yazıcı AK Parti’nin önerdiği seçim sistemlerinin detaylarını anlattı, hangisinin kendilerinin tercihi olduğunu açıkladı.

Yazıcı şöyle konuştu: “Sanırım daraltılmış bölge uygulaması daha gerçekçi gibi düşünüyorum. 5 milletvekili en fazla çıkaracak şekilde Türkiye’nin seçim bölgelerinin artırılması ve barajın da yüzde 5 olarak uygulanması. Temsilde adaleti düşünerek barajı indirelim yönetimde istikrarı da Türkiye hiçbir şekilde göz ardı etmemesi lazım. Yüzde 10 barajı yüksektir. Dünyada bunu uygulayan ülke nadirdir ama Avrupa’da baraj var. Dolayısıyla bunu yüzde 5’e indirelim. Daraltılmış bölge uygulayalım. Bizim formüllerimiz bu. Bu formülasyondan Ak Parti karlı çıkacak diye beğenmeyenler formül getirsinler.”

Ak Parti’de Eş Başkanlık sistemi mi geliyor? Bakan Yazıcı Eş Başkanlık sistemi ve 3 dönem kuralı için “Ak Parti o tür bir ihtiyaç duyarsa oturur düzenlemesini ona göre yapar. Ak Parti’nin 3 dönem düzenlemesi tüzüğüyle ilgili bir şey yasal bir sorun yok. Ak Parti 3 dönem düzenlemesi itibarıyla partinin büyümesi, geleceği veya Türkiye siyaseti sıkıntıya düşecekse Ak Parti toplanır yetkili kurulları düzenlemesini yapar ama kesinlikle bu eş başkan düzenlemesi Ak Parti’yle ilişkili ve bağlantılı değildir. Ama burada bizim Genel Başkanımızın da bir iradesi var ortada. Şu anda Ak Parti’nin gündeminde böyle bir konu bulunmuyor.” şeklinde konuştu.

Yazıcı, “Bazen öyle bir algı oluşturuluyor ki 3 dönem kısıtlamasına giren bakan veya milletvekili arkadaşlarımızın belli yerlerden belediye başkanı adayı gösterileceği. Bunun çok fazla olacağını sanmıyorum. Herhalde bir kaç kişiyi geçmez. Onun ötesinde sayılar çok abartılıyor. Grubun korunması lazım. TBMM grup çalışmaları itibariyle grup sayısının azaltılması Meclis’teki siyaset bakımından sıkıntılara yol açabiliyor. Hem de bölgelerde bu hizmetleri yapacak arkadaşlarımız var. Çok net bir şey yok ama öngörüm aday olan bakanlıktan ayrılması yönünde. Kamu görevlileri ayrılıyor bakanlıkta da aynı şey düşünülebilir. Bakanlar istisna edilmediğinde bakanlık kamu görevidir ayrılma durumu söz konusu olur. YSK seçim takvimini belirleyince. Kamu görevlilerinden aday olacakların son istifa etme tarihine göre bakanlar ayrılır.” dedi.

Yazıcı, `Kamuda başörtüsü öğretmenlerin yanında öğrenciler için de uygulanacak mı?` Sorusuna ise; “O alanları da kapsayacak. Öğretmeni inancı dolayısıyla başörtülü girebiliyorsa öğrenci de girebilmeli girecek. Öğrenciye bir kısıtlama getirilmesinin doğru olmayacağı kanaatindeyim. Sanırım düzenlemede böyle bir uygulama olur.” diye cevap verdi.

SAMANYOLUHABER.COM

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir