Boston Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi tarafından yapılan ve European Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlanan kapsamlı çalışmada, 30 yaş üstü yaklaşık 2500 erkek ve kadın yıllar boyunca takip edildi. Katılımcıların beslenme alışkanlıkları ve kalp hastalığı ya da diyabet gelişimleri incelendi.
Araştırma sonuçları, günde en az 5 gram — yani yaklaşık bir çay kaşığı — tereyağı tüketmenin, tip 2 diyabet riskini %31 oranında azaltabileceğini gösterdi. Ayrıca, tereyağının kandaki “iyi kolesterolü” (HDL) artırdığı, damar tıkanıklığı ve kalp krizi gibi riskleri artıran zararlı yağları ise azalttığı gözlemlendi.
Bu sonuçlar, 1960’lardan bu yana geçerli olan ve tereyağı gibi doymuş yağları kalp hastalıklarıyla ilişkilendiren beslenme tavsiyeleriyle çelişiyor. O dönemde Batı tipi beslenme düzeniyle kalp rahatsızlıklarındaki artış arasında ilişki kurulmuş ve hayvansal yağların azaltılması önerilmişti.
Ancak bu yeni araştırma, tereyağında bulunan bazı bileşenlerin aslında kalp sağlığına faydalı olabileceğini öne süren son dönemdeki çalışmalara katılıyor.
Diğer yandan, yıllarca tereyağına "sağlıklı alternatif" olarak sunulan margarin ise bu araştırmada kötü bir karnayla öne çıktı. Eski nesil margarinlerin içerdiği trans yağlar nedeniyle, margarin tüketiminin diyabet riskini %40'tan, kalp hastalığı riskini ise %30’dan fazla artırdığı belirlendi.
Araştırmacılar, özellikle geçmişte kullanılan margarin türlerinin sağlığa zararlı trans yağlar içerdiğini ve bunun olumsuz etkiler oluşturduğunu belirtiyor.