• DOLAR 35.446
  • EURO 36.356
  • ALTIN 3071.61
  • ...

    Çocuğunuzun özgüvenini artırmak için yapabilecekleriniz

*Çocuğu küçük yaşlardan itibaren hayata hazırlamak gerekir. Sorumluluk alabilen bir çocuk yetiştirmek isteyen aileler onun büyümesini beklemeden, küçüklüğünden itibaren çocuğa bazı küçük görevler vermeliler ki çocuk bazı şeyleri yapabildiğine, elinden bir işin geldiğine inansın. İlkokula başlayan çocuk sorumluluk almaya hazırdır. Bu çocuğa sorumluluk verilmezse çocuğun kendine duyduğu güven giderek zayıflamaya başlar. İlginç olan şu ki; küçükken çocuğuna hiçbir sorumluluk vermeyen bazı anne babalar, çocukları ileriki yaşlarda sorumluluk almayınca tepki gösteriyorlar. Oysa ki aile eğer o yaşa kadar çocuğa bazı sorumluluklar yükleyip inisiyatif vermediyse çocuğun birdenbire ayaklarının üzerinde durmayı başaramaması gayet doğaldır

*Çocuğunuzun varlığına değer verin, bunu hissettirin. ‘Sen başarılı da olsan başarısız da olsan benim için değerlisin` algısını oluşturun.  Çocuk bir iş yapınca sonuç olumsuz çıkarsa da ailem beni sevmezlik etmez düşüncesine sahip olsun.

*Çocuğunuza ev içindeki konuşmalarda söz hakkı verin. Evin bir parçası olduğunu çocuğa hissettirin. Ayrıca toplum içinde söz almaktan çekinmemesini belirtin,  onu bu konuda teşvik edin.

*Konuşurken çocuğun yüzüne bakın ve ciddiye alın, çocuğun fikirlerine değer verdiğinizi hissettirin. Kendisine değer verilen çocuk kendisini iyi hisseder, toplum içinde daha canlı olur, mutluluğu yüzüne yansır.

*Çocuğun olumlu davranışlarını görmeye çalışın, bu davranışları takdir edin. Olumsuz davranışları ise görmezden gelin demiyoruz ama en azından olumsuz söz ve ifadelerden kaçının.‘Sende akıl yok, geri zekalı`gibi ifadeleri kullanıp çocuğun özgüvenini yok etmeyin.

*Çocuğun duygularını ''ne düşünüyorsun, nasıl hissediyorsun'' gibi sözlerle anlamaya çalışın. Günün nasıl geçti bana anlatmak ister misin?  gibi sorularla çocuğun kendisini ifade etmesine yardımcı olalım.

*Çocuğu kesinlikle kardeşi ve bir başkası ile kıyaslamayın. Bu çocukta yetersizlik ve değersizlik hissi oluşturur. Yetersizlik ve değersizlik duygusu özgüven eksikliğinin önündeki en büyük problemdir.

*Her çocuk aynı özellikler göstermez, bunlar tek yumurta ikizi de olsalar farklı özelliklere sahiptirler. Çocuğu ilgi ve alaka duyduğu işlere yönlendirelim. Çocuk sevdiği işi yapmakta zevk alır, bıkkınlık oluşmaz buna dikkat etmek gerekir.

*Çocuğu sosyal etkinliklere yönlendirin, sosyal ortamlar çocuğun beceri geliştirmesine katkı sağlar.

*Çocuğa evde sesli okumalar yaptırın, bazen okumayı durdurup çocuktan kısa kısa yorumlar alın. Okumalar çocuğun ilgilendiği alanlardan olsun.

*Aile toplantılarında çocuğun fikrini alın çocuk bir işe yaradığını, değerli olduğunu hissetsin.

*Çocuğun tercihlerine saygı duyun. Hemen ‘yok, hayır, kesinlikle olmaz` demeyin. Çocuğu anlamaya çalışın, duygularını ifade etmesine yardımcı olun.

Sonuç olarak çocuğun dışarıdaki özgüvenini belirleyen en önemli etken anne baba tutumlarıdır. Ebeveynler söylem ve eylemlerine dikkat etmelidir. Söylem ve eylemlerinin çocuk üzerindeki tesirini unutmayın.  Vesselam…