• DOLAR 34.553
  • EURO 36.008
  • ALTIN 3003.2
  • ...

Rabbimizin, biz kullarına lütfu olan evlatlarımızı en güzel şekilde yetiştirmek istiyoruz. Çocuğumuz daha doğmadan zihnimizde ona gelecek planı çiziyoruz. Böyle olacak, şöyle olacak, olumlu davranacak, çok güzel konuşacak, ağzından hep güzel şeyler çıkacak… Hülyalara kapılıyoruz. Lakin çocuğumuz 3-4 yaşından itibaren hayata atıldığından ağzı bozuluyor, küfür ediyor. Ne umuyorduk ne ile karşılaştık diyoruz. Peki, bu çocuklar küfür davranışını nerden öğreniyor, onu çözmede üzerimize neler düşüyor? Diyen ailelere söyleyecek bir çift sözümüz var.

Nerden öğreniyor?

Çocuk, hayata atıldığından itibaren birçok insan ile karşılaşıyor. Her insandan bir şeyler öğreniyor, bunların arasında argo diye tabir ettiğimiz kelimeleride lügatinealıyor. Evde izlenen televizyondan,çocuğun elinden bırakmadığı telefondan, aile içi küfürlü konuşan kişilerden, okuduğu kitaplardan, birçok olumsuz sayılabilecek kelime öğrenmesine neden oluyor.

Neden küfür ediyor?

* Dikkat çekme; Çocuklar, çoğu zaman anlamını bilmeden, dikkat çekmek için küfür sözcüklerini kullanabilmekteler. Çocuklarda dikkat çekme arzusu çok fazladır. Özellikle olumlu davranışlarıyla yeteri kadar ilgi çekmeyip takdir edilmeyen çocuk, ilgi çekmek için olumsuz davranışlara yönelebilir. Varlığını ancak bu tür davranışlarla ortaya koyacağına inanırsa, küfür gibi olumsuz davranışları tekrarlar.

*Yetişkinleri şok etme, şaşırtma, rahatsız etmenin verdiği eğlenceli zevk, hele hele yetişkinler bu davranışı gülerek karşılıyorsa çocukta küfür davranışı pekişir.

*Sürekli engellenen çocuk, sert tepki verebilir duygularını yönetme becerisi zayıf olan çocuk küfür yoluna başvurabilir.

*Olumsuz modeller; özellikle çocuğun fiziken yakın olduğu kişilerde küfür davranışının olması çocuklarda da küfür davranışını pekiştirir.

*Arkadaşları tarafından onaylanma amacıyla çocuk küfür edebilir.

 

Neler yapılabilir?

*Çocuğun küfürlerine gülerek tepki vermeyin.  Ailenin gülmesi çocuğun küfür etmesini pekiştirir. Bu nedenle aile çocuğun bu davranışı yapmamasını, unutmasını istiyorsa buna gülerek karşılık vermemelidir.

* Çocuğunuza iyi model olmalısınız. Siz kontrollü olabilirseniz çocuk sizi taklit ederek öfkesini uygun yollarla kontrol altına alabilmeyi öğrenir.

*Çocuğunuzun duygularını ifade etmesine izin verin. Duygularını rahatça ifade edebilen çocuk daha az küfürlü söz kullanacaktır.

*Çocuk küfürlü konuştuğunda abartılı kızgınlık veya şaşkınlık gibi tepkiler vermeyin. Lakin kararlı bir ses tonu ile rahatsızlığınızı dile getirin.

*Kesinlikle dövme, bağırıp çağırma, tehdit etme gibi bir cezalandırmaya gitmeyin. Çünkü bunun hiçbir faydası yok bilakis çocuğu daha da hırçınlaştırarak olumsuz davranışların devam etmesine neden olur.

*Uygun olmayan sözcüklerin yerine, kabul edilebilir sözcükleri kullanması için çocuğu bilgilendirin. Alternatif kelimeler kullanmasını sağlayın. Sana çok ‘kızdım`‘sinirlendim`‘şu an çok sinirliyim` gibi kelimeleri kullanarak çocuğa yardımcı olun. Olumlu sözcükler kullandığında takdir edin, överek teşvik edin.

 

Sonuç olarak davranış üzerine odaklanmak yerine bunun ardındaki nedene bakın. Çocuğunuz niye ve hangi durumlarda küfür ediyor? Çocuğunuzu gözlemleyerek yeterli ilgi ve sevgiyi göstererek olumsuz durumları ortadan kaldırabilirsiniz.

Vesselam….