• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Okulların başladığı zaman dilimleri içerisindeyiz. Anne babaları tatlı bir telaş sarmış, ‘çocuğum başarılı olacak mı, arkadaşlarından geri kalır mı?` gibi biraz da kaygı barındıran düşünceler oluşmakta. Aile çocuğun okul başarısını artırmada neler yapabilir. Bu sorulara yönelik yazı dizimiz olacak inşallah. İlkyazımız çocuklarda sorumluluk bilinci geliştirmek ile ilgili olacak. Malumunuz çocuğa sorumluluk verilmediği, çocuk adına tüm ihtiyaçların ebeveyni tarafından karşılanması çocukta bağımlı bir kişiliğin oluşmasına neden olur. Ebeveynler iyi niyetle çocuğu çaresizleştirerek güçsüz duruma düşürüyor. Hâlbuki çocuğu sevmek demek hayatını kolaylaştırmak demek değil, onun sorumluluklarının farkına vararak kendi problemlerini kendisinin çözmesidir. Biz buna çocuğu sorumlulukla ödüllendirmek diyoruz, evet çocuğa sorumluluk vererek ona bir nevi ödül veriyoruz.

Neler yapılabilir;

*Okul derslerini kendisi yapsın

Okul yaşamında çocuğa rehberlik edebilirsiniz ama derslerini onun yerine siz yapmayın. Ebeveynlerin çocuğa bir işi nasıl yapacakları konusunda rehberlik etmeleri, o işi nasıl yapılacağını anlamasını sağlayacaktır. Basit yöntemler ile çocuğa yapacağı işi anlatmak ve onu teşvik etmek çocuğun kendine güven duyması açısından oldukça önemlidir.

* Sonuca değil sürece önem verin

Çocuğa sorumluluk duygusu kazandırma sürecinde, önemli olan olgu çocuğun bir işi doğru şekilde yapmasından çok, bunun için çaba göstermesidir. Bu nedenle, çocuk, ona verdiğiniz sorumluluğu yeterince iyi yapamamış olsa bile, ona çabasının değerini hissettirin ve çocuğun kendisi ile gurur duymasını sağlayın.

*Olumlu davranışlara dikkat edin

Çocuk herhangi olumlu bir davranışta bulunduğu zaman bunu görün ve takdir edin bunu unutmayın takdir görmeyen davranış söner olumlu davranışlar ile göze batmayan çocuk olumsuz davranışlar ile dikkat çekmeye çalışır.

*Çocuğa güvenin

Çocuğumuzun kendine güvenmesi için önce anne ve baba olarak bizim çocuğumuza güven duymamız ve duyduğumuz güveni çocuğumuza hissettirmemiz gerekir. Çocukluğunda güven verilmemiş bir insan yetişkin olduğunda bunun eksikliğini yaşar. Çocuğa bir görev verildiğinde yapamayacak, yüzüne gözüne bulaştıracak kaygısına kapılmayın çocuk bunu hissederse başarısız olma ihtimali artar.

*Olumsuz durumlara karşı hazırlıklı olun

Çocuğun verdiğiniz görevi yeterince iyi yapamaması ya da hiç yapmaması gibi durumlara hazırlıklı olun. Bu durumlarda, çocuğun motive edilmesi oldukça önemli olduğu gibi, çocuğu sert bir biçimde eleştirmek, çocuğa bağırmak ya da tehditlerde bulunmak kendine olan güveni yitirmesine neden olacaktır. Bu nedenle, çocuğu eleştirmektense, teşvik etmeyi amaç edinin.  Çocukların yeni bir davranışı öğrenmesi ve bunu sürekli hale getirmesi zaman alır bunu aklınızda bulundurun ve sabırlı olun.

Sonuç olarak çocuklarımıza sorumluluk bilinci aşılamak birazda bizim elimizde. Tutumlarımıza dikkat ederek, çocuğun uhdesindeki işleri onun adına yapmayarak, işi ona vererek ve davranışını takdir ederek, çocuğa güvenerek sorumluluk bilinci geliştirebiliriz.

Sorumluluk bilicine sahip çocuklar yetiştirmeniz temennisi ile

 Vesselam.