• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Ramazan'ın yaşantımızda ayrı bir yeri, değeri ve tadı var. Mademki farklı bir zaman dilimi, o zaman bu ayın çocuk terbiyesinde ifade ettiği manalar neler? Çocuk eğitimi açısından hangi kazanımları elde edebiliriz? Ramazan ayının bireysel ve toplumsal faydaları saymakla bitirilemez, biz, özellikle irade ve hazzı erteleme üzerinde duracağız.

İrade, özetle; bir eylemi yaparken işi sürdürmek ya da bir şey yapmamaya direnç göstermek gibi ifade edilebilir.

Çocuğa irade kazandırmada ve haz öteleme eğitiminde ramazan ayı, ayrı bir önem taşımaktadır. Ramazan ayına kadar haz odaklı yaşayan, acıktığı zaman, hemen karnını doyurmak isteyen çocuk, hazzını ertelemeyi, sabretmeyi, kendini disipline etmeyi öğrenir. Bütün gün yeme arzusunu erteleyebilen çocuk, bunu başarabildiği için gurur duyar. Hazzını erteleme ve irade göstererek sair zamanlarda da bazı istekleri için beklemesi gerektiğinin farkına varır. Haz öteleme ve irade kazanmada bu ayın kazanımlarından faydalanmamız gerekmektedir.

Hayatta her şeyin hemen, anında, sihirli değnek ile istenildiği anda gerçekleşemediğini çocuklara öğretmek gerek... Çocuklarda zamanı yönetebilme yetisi ergenlik dönemiyle birlikte aşağı yukarı 12-13 yaşlarında başlar. Zamanı yönetmeyi öğrenmeye başlayan çocuk, kendini ve iradesini kontrol etmeye başlar. İşte bu yaşlardan itibaren çocuklara orucu mutlaka tutturmak gerekir. Yani çocuk daha küçükse bile, yaşına uygun olarak günün bir kısmını oruçlu geçirmesi çocuğun yararına olacaktır.

Hazzı erteleyebilmek, yani irade gösterilerek yaşanan bir hayat, aslında onurlu yaşamanın da temelidir. Bu yüzden çocuklarımızı hazza anında koşan kişiler olarak değil de, hazzı erteleyebilecek fertler olarak yetiştirmek, biz ebeveynlerin en önemli görevi olmalı. Ramazan ayında Yüce Allah (c.c) istediği için hazlarımızı erteliyoruz, normal zamanlarda helal olan yeme, içmeyi kesiyoruz imsak vaktinden iftar vaktine kadar. Bu ne güzel bir teslimiyet, bu ne muazzam bir ibadet..

Bu ayda özellikle çocuklarımız doğru bir davranış sergilediğinde ona bu davranışın sağladığı faydalar anlatılmalıdır. Çünkü iyi alışkanlıklar iyi fikir ve düşüncelerle desteklenirse çocuktaki irade daha da güçlü hale gelir. Ayrıca yaptığı güzel davranışları tekrarlarla kazandırmaya çalışmalı ve iradeyi de daha kuvvetli hale getirmeliyiz.

Kazanımlar

* Oruç çocuğun öz disiplin kazanmasında, hayatı üzerinde mutlak hâkim olmadığı düşüncesini oluşmasında, yaratıcının emirlerini yerine getirmenin verdiği içsel hazzı yaşamasında gerekli ve önemli bir faktördür.

* Güçlü bir irade sayesinde okul başarısı ve hayat başarısı artacaktır.

* Özellikle günahlara düşmek ve kötülüklerden uzak kalmak güçlü bir irade ister. Malumdur ki irade zayıflığı kötülüklerin kapısıdır. Zayıf iradeli insanlar, rüzgârın önündeki yaprak gibidirler. Çocuğun günah işlememesinde irade gerekli, bunun da en güzel yolu: ORUÇ.

Sonuç olarak, bu zaman dilimleri rabbimizin biz kullarına bir lütfudur, yetişkin eğitiminin yanında da çocuk eğitiminde önem arz eden bir zaman dilimidir; bu zaman dilimini verimli kullanan insanlar olmamız temennisi ile..

Vesselam...