• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

“Siyaseti Müslümanlık perspektifinde yürüten partiler CHP ile koalisyon kurabilir mi?” Sorusu seçim sürecindeki ana konulardan biriydi. Saadet Partisi, yürüttüğü süreci “Erbakan da CHP ile 1974’te ittifak kurdu” mottosu üzerinden yürüttü.

Peki, Erbakan neden ortak olmuştu?

Öncelikle bu sürecin hemen öncesinde bir muhtıranın (12 Mart) yaşandığını ve siyasetin üzerindeki askeri vesayetin olduğunu hatırlatalım.

Muhtırayı yapan asker, yönetimi sivillere bırakmak istiyordu.

14 Ekim 1973 tarihinde yapılan Milletvekili ve Senato Seçimini CHP kazandı; ama tek başına iktidar olamıyordu.

Ya sağcı bir koalisyon oluşacaktı ya da Ecevit bir çözüm bulmalıydı.

Ecevit, “koalisyon yapabileceğimiz tek parti MSP’dir” (2 Kasım 1973) sözleri ile durumu özetliyordu.

Ecevit’in koalisyon kuralım teklifi merhum Erbakan tarafından reddedildi.

MSP’nin 6 Kasım 1973 bildirisinde “Bugünkü şartlar içinde partimizin CHP ile koalisyon yapmasının beklenen hizmetler bakımından faydalı ve verimli olmayacağı kanaatine varılmıştır” denilerek kapı tamamen kapatıldı.

Aslında burası önemli ama konuşulmaz!

Erbakan Hoca, CHP ile kurulacak bir koalisyonun kendilerine zarar vereceğini biliyordu. Bundan dolayı teklife “hayır” dedi. Erbakan CHP’siz bir koalisyon kurmak için Demirel’e çağrıda bulunduysa da Demirel “halk bize muhalefet görevi verdi” diyerek çözümsüzlüğe oynadı.

Demirel 21 Kasım 1973 tarihinde “Erbakan bana, Hükümette sağ ağır bassın dedi” açıklamasında bulundu. Merhum Erbakan sağcı bir koalisyon kurmak için tüm şartları zorladı; ama nafile, sağcılar DP/AP/MNP koalisyonunu kuramadı.

Ülke koalisyon kuramaz bir halde iken bir de askerlerin “hükümet kurun” baskısı siyaseti iyice germişti.

Cumhurbaşkanı Korutürk, 4 Aralık 1973 tarihinde yapmış olduğu açıklamada hükümet kurma aşamasında gerçekleşen görüşmeleri aktardı ve TSK’nın müdahale edebileceği uyarısında bulundu.

Denilen şey açıktı: Bir koalisyon kurulmazsa darbe geliyor!

Ecevit’in ilk teklifini reddeden merhum Erbakan 2. teklife yukarıda arz ettiğimiz gerekçelerden dolayı “evet” dedi.

Bu ortaklığın sürdürülemeyeceği kısa sürede anlaşıldı.

CHP’nin 141. ve 142. maddelere yönelik kanun teklifine iktidar ortağı MSP vekillerinin yeterince destek vermemesi, Osmanlı hanedanı mensuplarının Türkiye’ye dönmesini sağlayan maddenin CHP tarafından reddi, Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası adanın durumu ile ilgili tavır, Genel Af meselesindeki tutum, Ecevit’in İskandinav ülkeleri ziyareti sürecinde koltuğu yasal olarak Erbakan’a bırakması gerektiği halde bırakmak istememesi, 163. Madde tartışmaları…

Nitekim bu ortaklık ancak 10 ay sürebilmişti. Sonraki 77 seçimlerinde ise MSP, CHP ile koalisyon kurduğu için seçmen tarafından adeta cezalandırıldı. 48 olan vekil sayısı 24’e indi. Seçmen sayısı 4 milyon artığı halde MSP oyları azaldı

Erbakan, CHP ile ortaklık kurdu diyenler bu ortaklığın neden bu kadar kısa sürdüğünü, bu ortaklığın MSP’ye nasıl bir zarar verdiğini nedense açıklamadı