• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Bazen yazıya paldır- küldür girmek gerek.

Ön cümlelere, hazırlık kısmına gerek bırakmadan.

Yeni Zelenda’daki katliam sonrasını yerinde görüntülemek ve katliamda şehit yakınları ile görüşmek için İslam Dünyası’ndan herhangi bir gazeteci herhangi bir televizyon kanalı oraya gitti mi?

Gitmedi.

Neden? Çünkü ülkemizde gazetecilik faaliyetleri Misak-ı Milli sınırlarının dışına çıkmaz. Ama magazin olsa gönderirler muhabirlerini Kanada’ya, bakalım Tarkan öğle yemeğinde ne yemiş!

Bu gibi durumlarda ise ajans gazeteciliği yeterlidir.

Hayır hem tembeliz hem de çalışana laf sokarız. Örneğin Gezi olayları olur “CNN neden İstanbul’a geldi, Reuters neyin peşinde” deriz. Tamam onlar fitne peşinde, peki sen niye hakkın peşinde değilsin?

Misal bizim basın neden Yeni Zelenda’da yok.

Haber değeri mi yok katliamın... Yoksa Anadolu Ajansı zaten servis ediyor, masrafa gerek yok diye mi bakılıyor meseleye?

Belki de katliamları unutturan şeyin değersizlik olduğunu bilmediğimiz için katlediliyoruz sürekli... Sol gelenek bu konuda İslami kesimle kıyaslanamayacak kadar becerikli.

Google  “Madımakta ölenlerin listesi” diye yazın ya da “Ankara Garı Katliamında ölenlerin listesi” diye yazın bakın göreceksiniz ölenlerin adlarını...

Bir de Yeni Zelanda Katliamında ölenlerin adları diye yazın koca bir hiç çıkacak karşınıza... Kopyala- yapıştır haberler... Haberlerin yüzde 90’ı Anadolu Ajansı Kaynaklı... yanlış anlaşılmasın Anadolu Ajansı’nı eleştirmiyorum... kendimizi, basını eleştiriyorum.

Zira bu yazı, aslında Yeni Zelanda’daki şehitlerin milliyetleri üzerinden “bu saldırının İslam Düşünce Sistemine” yönelik olduğunu, küfrün- biz farklı ırklardan olsak da- bizi tek renk gördüğünü ortaya koyma adına yazılacaktı.

Arama motoruna defalarca farklı kelimelerle yazdım..

Yok, yok dişe dokunur bir Yeni Zelenda şehitleri listesi yok. Listenin olmamasından dolayı basınımızı, İngilizce bilmediğim için de kendimi şiddetle kınıyorum.

Kırık-dökük de olsa bulmalıyım isimlerini..

Kimler mi var şehitler arasında...

Kemal Darwish... Eşi ve çocukları Ürdün’de yaşayan bir Filistinli..  38 yaşında ve 3 çocuk babası...

Eşi ve çocukları Yeni Zelenda’ya gidecekleri günü sayıyorlardı. 6 ay önce vize için başvurmuştu.. Gidemediler...

Annesi, Kemal’in naaşını almak için Yeni Zelanda’ya gitti. Oğlunun hüznünü kaldıramadı, kalp krizi geçirdi ve o da evladı gibi ülkesinden binlerce kilometre uzakta hayatını kaybetti.

Mohsin Al-Harbi’yi bilirsiniz... Hani şu tekerlekli sedyede şehadet parmağını havaya kaldıran kişi. 25 yıldır Yeni Zelenda’daydı. Yarı zamanlı bir vaizdi. Cuma günleri bazen vaazı Al- Harbi verirdi. 8 saat yaralı kaldıktan sonra hastanede şehid düştü, haberi duyan eşi kalp krizi geçirdi.

Sazada Akhter... Bangladeşliydi.

Atta El Ayyan... Kuveytliydi.. Yeni Zelanda’ya 1995’te taşınmışlardı.. Sporu, kalecilik yapmayı seviyordu.

Halid Mustafa… Suriye'den Yeni Zelanda'ya mülteci olarak gelmişti Mustafa ailesi...Esed rejiminden kaçmışlardı. O Cuma günü 44 yaşındaki Halid Mustafa, oğulları Hamza ve Zaid ile gittiler camiye... Camiden sadece 13 yaşındaki Zaid Mustafa sağ (yaralı) olarak kurtulabildi. Baba ve büyük oğlu şehidler kervanına katılmıştı.

Mucahid Ibrahim henüz 3 yaşındaydı. Babasına sarılmış fotoğrafıyla ajanslara yansımıştı

Junaid İsmail 36 yaşındaydı...

Hati Mohemmed Daoud Nabi 71 yaşındaydı. 1977 yılından beri Yeni Zelenda’da yaşayan bir Afgan... Saldırgan Haçlı camiye girdiğinde yaşlı amca kapı açılır açılmaz 'Merhaba kardeşim, hoş geldiniz' demişti. Bunlar Muhammed Nabi’nin son sözleriydi. Gelen bir ‘kardeş’ değil; soysuzdu.

Yeni Zelanda hükümeti tüm listeyi açıklamış değil. Ben ancak bu kadar elde edebildim. Rabbim gidenlerin hukukunu ve kanını koruyabilenlerden eylesin.

İşte diğer şehitler ve yaşları...

Ashraf Ali(58), Hüsna Ahmed(44), Ahmed Abdel-Ghany(68) ,Syed Areeb Ahmed(26), Farhaj Ahsan(30), Hüseyin El-Umari(35), Syed Jahandad Ali(34), Ansi Karippakulam Alibava(25), Linda Armstrong(64), Muse Nur Awal(77), Zakaria Bhuiya(34), Karam Bibi(63), Ali Elmadani(66), Abdukadir Elmi(65), Muhammed Omar Faruk(36), Amjad Kasem Hamid(57), Lilik Abdul Hamid(57), Mojammel Hoq(30), Ghulam Hussai(66), Ozair Kadir(24), Muhammed İmran Han(46), Maheboob Allarakha Khokhar(65), Osama Adnan Yousef Abukwaik(37), Haroon Mahmood(40), Sayyad Milne(14), Muhammed Haziq Mohd-Tarmizi(17), Ashraf El-Moursy Ragheb(54), Mohamad Moosid Mohamedhosen(54), Hüseyin Moustafa(70), Tarık Raşid Omar(24), Hafız Musa Patel60, Abdelfattah Qasem(60), Naeem Rashid(51), Talha Naeem(21), Muhammed Zeshan Raza(38), Matiullah Safi(55), Muhammed Abdüs Samad(66), Muhammed Suhail Shahid(36), Mounir Guirgis Soliman(68), Arif Mohamedali Vohra(58)