• DOLAR 32.381
  • EURO 35.192
  • ALTIN 2324.343
  • ...

Malumdur ki zamlar almış başını gidiyor. Hükümet bir türlü önüne geçemiyor. Açıklama üstüne açıklama yapıyor ama nafile. Kimsenin hükümeti taktığı yok. Herkes bildiğini okuyor.

Neden böyle oldu? Birincisi piyasada bir güvensizlik var. Çünkü birileri bu güvensizliği sürekli pompalıyor. İkincisi dünya piyasalarında bir dalgalanma var. Orda da sürekli bir fiyat artışı var. İç piyasa ile dış piyasa dengede değil. Dışarıya mal veren köşeyi dönüyor. İçeriye veren zarar ediyor. Dolayısıyla iç piyasaya mal veren de zam üstüne zam yapıyor. Halk iki ateş arasında kalmış durumda.

Buna karşın bu hengâmeden fırsat kollayanlar da ateşe körükle gidiyorlar. Tarladan aldıkları ürünü tezgâhlarda 5-10 katına satıyorlar. Üreticinin bir yıl boyunca yaptığı üretimden kazandığı tedarikçilerin iki günde kazandığının çeyreği bile olmuyor. Biri bir yıllık emek, diğerinin bir günlük emek. Bu gerçekten büyük bir adaletsizlik.

Ayrıca son zamlardan sonra insanların aldığı asgari ücret de eridi gitti. Piyasadaki fahiş fiyatlardan sonra en ucuz ev kirası iki bin lira oldu. O da bulabilirsen. Aldığı maaşın yarısını kiraya veren bir asgari ücretli nasıl geçinecek? Ayrıca yapılan bu zamlardan sonra asgari ücretlinin aldığı bu ücret ne kadar onu tatmin edecek?  Artık o da bir gün patlama noktasına gelmeyecek mi?

Hükümet acil bir şekilde asgari ücretliye ve geliri olmayanlara kira desteği, okuyan çocukları için eğitim desteği ve temel gıda maddesi desteği vermeli. Ayrıca şu çoook kazanan firmalardan da çoook vergi almalı. Her ürünün üretim fiyatı ve satış fiyatı devlete bildirilmeli. Kim nerede haksız bir zam yapmış anında ortaya çıkmalı. Böylece de herkes ayağını denk almalı.

Bu iş sadece tehdit etmekle ve parmak sallamakla düzelecek işlerden değil. Ciddiyetle üzerinde durulmalı ve halk da bu konuyu görmeli. Yoksa bu zamların faturasını bir keserse pir keser! Ecevit hükümetinden beter bir tepki ile geri döner. Belki cebi dolu olanlar görmüyor olabilir ama cepte bir şeyi olmayanlar bunu iliklerine kadar hissediyor. Bu insanların kalan son umutları da tükenmek üzere çünkü zamları durduran yok!

Eğer bu zamlar durdurulup piyasalar durulmazsa o zaman da halk bunu yapabilecek bir kişi veya kişileri aramaya başlar. Hiç beğenmediği birilerini de bir umut olarak denemeye kalkışır. Çünkü olandan bir kere umut kesildi mi artık iş bitmiştir! Gelen gideni aratsa da gidenden umutlar kesilince yapacak bir şey kalmaz artık!!!!!!