• DOLAR 32.552
  • EURO 34.985
  • ALTIN 2428.49
  • ...

Son zamanlarda sosyal medyada yapılan bazı paylaşımlar insana ‘Edep Ya Hu’ dedirtiyor.

Öncelikle birkaç kendini bilmezin kadir gecesini tahkir eden paylaşımlarda bulunması inananları derinden üzmüştür. Bu halkın çocuklarını bu denli değerlerine düşman eden bir zihniyeti gerçekten merak ediyorum. Seni doğuran, büyüten ve seni bağrına basan bu toplumun inancına, kültürüne ve yaşayışına yaptıkları hakaret insanı hayrete bıraktıracak bir cehalet örneğini oluşturuyor.

Evet, inanmayabilirsin ama saygı duymak zorundasın. Kimse seni inanıp inanmama noktasında zorlamıyor. Ama sen bu toplumun inancına saygı duymak zorundasın. Hele hele bu tipleri savunmaya kalkışan bazı zavallıların, söz konusu Musevi ve Hristiyan inancı olduğunda onlara nasıl yalvarıp yakardığını, özür üstüne özür dilediğini gördükçe, insanın midesi bulanıyor. Bir tarafta da hayret ediyor. Bir insan kendi kültürüne bu kadar düşman ve düşmanın kültürüne bu kadar köle ve hayran nasıl olabiliyor? Bu yabancı kültür, bunları nasıl da köle gibi kendisine bağlamış, hayret ki ne hayret!!!

Aynı cehaleti bazı hasta zihniyetlerin Kürtçe konusunda da sergilediklerini görüyoruz. Bir toplumun en az dörtte birisinin ana dili olan bir dilin tabelasına bile tahammül etmeyip tahkir etmek, ancak hastalıklı bir zihniyetin eseri olabilir. Üstelik bunu yapanlar da eğitimci kimliği olan eğitilmemiş zavallılar. Hey bre kara cahiller, siz bu toplumun nesi oluyorsunuz? Hiç mi bu milletten bir arkadaşınız, dostunuz ve tanıdığınız olmadı? Hiç mi insanlıktan bir nasip almadınız da bu çirkin hareketlerde bulunuyorsunuz? Üstelik o toplumda yaşıyorsunuz, oraya öğretmen olarak atanmışsınız. Nasıl o insanların yüzüne bakacaksınız? Tabi sizde yüz varsa!

İşte insan bu tür mahlukları gördükçe ‘Edep ya Hu!’ diyor.

İnsanların dinleri, dilleri ve renkleri insanların özelidir. İnsanların özgür tercihidir. Topluma zarar vermediği, şiddete yönelmediği müddetçe herkes istediği gibi bunları yaşayabilir. Bunlar üzerinden insanları ayırmak, tahkir temek ancak kara cahilliğin tezahürüdür.

Ne olur artık bu yobazlığı bırakın. İnsanların dinlerine ve dillerine saygı gösterin. Saygı gösterin ki saygı göresiniz. İnsan olun ki insanca muamele göresiniz. Medeni olun ki medeniyet göresiniz.

Biraz edep ya Hu!

Diğer Köşe Yazarları